Već možemo da uživamo u prvom grožđu, a malo ko ne voli ovo slasno voće. Grožđe obiluje vitaminima B grupe, ali i mineralima, kao što su: gvožđe, kalcijum, magnezijum, kalijum, cink i bakar.

Ipak, prilikom uzgajanja i zrenja često se tretira pesticidima, a s obzirom da je karakterističnog oblika neretko se pesticidi na grožđu zadržavaju i nakon pranja.

Baš iz tog razloga, potrebno ga je temeljno oprati, ali u sama voda nije dovoljna. Uz ovaj jednostavni trik bićete sigurni da ste sa grožđa uklonili sve pesticide i otrove.

Ono što je bitno kod pranja je da sačekate sa pranjem ukoliko ne planirate odmah da pojede grožđe. Ukoliko ga odmah operete, pospešićete dodatnu vlagu, te će voće brže propasti.

Pranje grožđa sirćetom

Pomešajte rastvor vode i sirćeta. Ovo je najefikasnija koncentracija za uklanjanje bakterija i pesticida. U dve litre vode dodajte dve kašike sirćeta. Stavite grožđe u ovaj rastvor i pustite da odstoje 5-10 minuta. Nakon toga isperite svaki grozd posebno hladnom vodom. Ovaj proces će isprati zaostale bakterije ili ostatke pesticida, a nemojte da se brinete sirće se neče osećati i neće promeniti ukus grožđu.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE