Već možemo da uživamo u prvom grožđu, a malo ko ne voli ovo slasno voće. Grožđe obiluje vitaminima B grupe, ali i mineralima, kao što su: gvožđe, kalcijum, magnezijum, kalijum, cink i bakar.
Ipak, prilikom uzgajanja i zrenja često se tretira pesticidima, a s obzirom da je karakterističnog oblika neretko se pesticidi na grožđu zadržavaju i nakon pranja.
Baš iz tog razloga, potrebno ga je temeljno oprati, ali u sama voda nije dovoljna. Uz ovaj jednostavni trik bićete sigurni da ste sa grožđa uklonili sve pesticide i otrove.
Ono što je bitno kod pranja je da sačekate sa pranjem ukoliko ne planirate odmah da pojede grožđe. Ukoliko ga odmah operete, pospešićete dodatnu vlagu, te će voće brže propasti.
Pranje grožđa sirćetom
Pomešajte rastvor vode i sirćeta. Ovo je najefikasnija koncentracija za uklanjanje bakterija i pesticida. U dve litre vode dodajte dve kašike sirćeta. Stavite grožđe u ovaj rastvor i pustite da odstoje 5-10 minuta. Nakon toga isperite svaki grozd posebno hladnom vodom. Ovaj proces će isprati zaostale bakterije ili ostatke pesticida, a nemojte da se brinete sirće se neče osećati i neće promeniti ukus grožđu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus