Počinje priprema zimnice koja nikako ne može da prođe bez ajvara, a to značu pečenje i guljenje paprika. Za početnike koji prvi put prave ajvar ili druge đakonije od paprike, skidanje kožice može biti prava noćna mora.

Ali uz ovaj mali trik, taj će deo posla postati nezamislivo lagan. Tajna je u tome da pečene paprike odmah nakon vađenja sa pečenja treba pokriti ili vezati u najlonsku kesu.

Možete ih ubaciti u duboku činiju i prekriti plastičnom folijom ili staviti u lonac pa prekriti poklopcem. Isti je rezultat i ako ih zatvorite u plastičnu kutiju za hranu.

Paprike će ispustiti višak tečnosti i pare, što omekšava kožicu i omogućava vam da je ogulite bez muke. Možete ih guliti prstima ili papirnatim kuhinjskim ubrusom ako se brinete da će vam na koži ostati mrlje. Ako želite zadržati aromu dima, paprike gulite u posudi u koju ste sipali vodu.

Paprike ne treba držati poklopljenim dugo, nego tek toliko da se ohlade, dovoljno da ih možete držati u ruci a da se opečete. Prosečno je to oko 15 minuta za manje količine, odnosno oko pola sata za nešto veći broj paprika.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE