Skoro sve sveže voće zahteva određeni način pranja da bi se smanjio rizik trovanja koji se prenosi hranom. Kako je sezona slasnih trešanja uveliko počela, da biste bezbedno uzivali u njihovim blagodetima izuzetno je važno da ih operete na pravilan način.
Kako oprati trešnje?
Rastvor od belog sirćeta
Da biste brzo očistili sveže trešnje iz napunite veliku posudu hladnom vodom i dodajte jednu šolju belog sirćeta. Pustite da se trešnje natapaju petnaest minuta. Sirće će ubiti mikroorganizme i ukloniti ostatke pesticida. Isperite trešnje tekućom vodom. Nežno ih osušite čistom krpom ili papirnim ubrusom i spremne su za jelo.
Rastvor sode bikarbone
U činiju sa vodom dodajte pola kašičice sode bikarbone za svaku šolju vode koju ste sipali. Potopite trešnje i ostavite ih da stoje oko petnaest minuta. Isperite ih u čistoj vodi.
Ukoliko nemate vremena za potapanje ovog voća, isperite ih bar običnom tekućom vodom. Iako voda možda neće dobro očistiti proizvode kao sirće ili soda bikarbona ona će izbaciti većinu pesticida i mikroba.
Izvor: Stvar ukusa