Svi smo upoznati sa tim činjenicom da je natrijum hidrogenkarbonat, poznat kao soda bikarbona pogodna za razne stvari. Domaćinstvo, zdravlje, lepota, svuda ima može nešto dobro da donese i pomogne na po pitanju raznih problema.

Ipak, u nekim situacijama bi je trebalo izbegavati.

Staklo

Kada je ova površina u pitanju, trebalo bi sodu izbegavati, ma koliko god da je nešto jako zamršljano. Abrazivno dejstvo može trajno oštetiti staklo, a to svakako da ne želite.

Aluminijumsko posuđe

Iako je pogodno za zagorelo posuđe, kada je u pitanju aluminijumsko, treba biti oprezan. Pranje je moguće ako je veoma bitno da ga dobro isprete kako ne bi došlo do oksidacije i bojenja u braon boju.

Napukli predmeti

Pri sušenju sode bikarbone talog može da uđe u razne pukotine, gde će ostaviti bele tragove. Ako želite to da izbegnete, onda nemojte napukle stvati brisati sodom.

Drveni podovi

Prirodne materijale poput drveta, soda može vremenom i te kako jako da ošteti zbog njenog abrazivnog dejstva.

Kermaičke ploče sa kuvanje

Soda bikarbona je odlična za čišćenje kuhinje, ali pripazite na glatke površine napravljene od keramike, jer će na njima lako ostati ogrebotine ili beli film kojeg ćete se teško rešiti. Ako vam se to već dogodilo, pokušajte očistiti vinskim sirćetom.

Izvor: Stvar ukusa