Savršeno pečeni krompiri imaju hrskavu koricu i mekanu sredinu. Da bi postigao takav rezultat, Džejmi Oliver već godinama usavršava recept za taj kulinarski klasik.

U pripremi jela slavni britanski kuvar najčešće koristi vrstu engleskog krompira – Maris Piper. On veruje da će krompir biti finiji ako ga prvo stavite da se kuva u slanu i vruću vodu na desetak minuta.

Komade oceđenog i delimično ohlađenog krompira potom stavlja u pleh za pečenje koji je prethodno premazao ekstra devičanskim maslinovim uljem ili maslacem.

U pleh stavlja uvek samo jedan sloj krompira kako bi se ravnomerno ispekli te ih dobro posoli i pobiberi.

Krompire stavlja u zagrejanu rernu na 190 stepeni oko 30 minuta dok ne dobiju lepu zlatnu koricu.

Potom krompire vadi iz rerne, a gnječilicom za pire nežno stišće površinu pečenih zlatnih komadića kako bi ih ujednačio.

Tek onda dodaje začinsko bilje. Obično je to ruzmarina, zatim ulje, sirće i dodaje nekoliko čena belog luka. Tu mešavinu prelije preko napola pečenih krumpira te ih ponovo stavi u rernu na još 25 do 30 minuta dok se ne ispeku do kraja.

Detaljniju pripremu pogledajte u VIDEU.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: punkufer.hr