Savršeno pečeni krompiri imaju hrskavu koricu i mekanu sredinu. Da bi postigao takav rezultat, Džejmi Oliver već godinama usavršava recept za taj kulinarski klasik.
U pripremi jela slavni britanski kuvar najčešće koristi vrstu engleskog krompira – Maris Piper. On veruje da će krompir biti finiji ako ga prvo stavite da se kuva u slanu i vruću vodu na desetak minuta.
Komade oceđenog i delimično ohlađenog krompira potom stavlja u pleh za pečenje koji je prethodno premazao ekstra devičanskim maslinovim uljem ili maslacem.
U pleh stavlja uvek samo jedan sloj krompira kako bi se ravnomerno ispekli te ih dobro posoli i pobiberi.
Krompire stavlja u zagrejanu rernu na 190 stepeni oko 30 minuta dok ne dobiju lepu zlatnu koricu.
Potom krompire vadi iz rerne, a gnječilicom za pire nežno stišće površinu pečenih zlatnih komadića kako bi ih ujednačio.
Tek onda dodaje začinsko bilje. Obično je to ruzmarina, zatim ulje, sirće i dodaje nekoliko čena belog luka. Tu mešavinu prelije preko napola pečenih krumpira te ih ponovo stavi u rernu na još 25 do 30 minuta dok se ne ispeku do kraja.
Detaljniju pripremu pogledajte u VIDEU.
Izvor: punkufer.hr
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus