Pire krompir spada među omiljene priloge, ali i poslasticu jer ima ukusne dodatke poput maslaca, mleka ili pavlake pa ga ne možemo smatrati najpametnijim izborom hrane za naše zdravlje. A ako se držite pravila o zdravom načinu ishrane i pire krompir pripremate tek ponekad, šteta je uništiti ga ili ne znati ovaj dobar trik ako sve pođe po zlu pa dobijete neukusnu lepljivu masu.

Vrste krompira poput Couragea i poznatog Yukon Golda dobar su odabir za pire jer su baršunasti i meki pa se mogu skuvati taman za pire. Krompir ogulite, operite i isecite na kockice iste veličine jer će se tako ravnomerno skuvati.

Zatim ga stavite u hladnu posoljenu vodu i tek onda na šporet jer je i to važno da bude ravnomerno kuvan, a pire ukusan.

Nakon što je krompir skuvan za ukusan pire jako je važno da ga dobro ocedite od viška vode. I zatim ga odmah ručno izgnječite drobilicom. Blender i miksanje nikako nisu preporučljivi jer ćete tada sigurno dobiti ljepljivi pire.

Ukoliko volite mleko ili pavlaku, oni bi kao i maslac trebali biti na sobnoj temperaturi pre dodavanja, a ne direktno iz frižidera. Ljubitelji pire krompira čak idu i korak dalje pa zagrevaju mleko.

Pire krompir se može spasiti na vrlo jednostavan način tako da napravimo malo drugačiji prilog. Od pirea možete napraviti inačicu francuskog jela -granatirani krumpir. Samo ga rasporedite na papir za pečenje i dodajte maslac, rendani sir i malo hlebnih mrvica pa zapecite u rerni dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: tportal.hr