Kris Stam, poznati kuvar u jednom francuskom restoranu u Njujorku otkrio je kulinarske trikove koji će amaterima u kuhinji pomoći da pripreme savršene obroke poput pravih profesionalaca.
Uvek koristite oštre noževe i vežbajte sečenje
Veština rada s nožem je važna kod profesionalnih kuvara, te ukoliko se malo potrudite i vi ćete naučiti da ih pravilno koristite poput pravih kulinarskih majstora.
"Počnite lagano i trenirajte na jednostavnom povrću kao što su krompir i luk. Na internetu možete naći razne video snimke koji vam mogu biti od koristi za pravilno seckanje i i ukažu pravi izbor noža", savetuje kuvar i dodaje da je izuzetno važno da redovno oštrimo noževe.
Završite sos sa malo maslaca
" Pokušajte da dodate hladni komad maslaca pre nego što sos stavite na tanjir. Ukus će se pojačati i postati složeniji", kaže ovaj kuvar i dodaje da je to često razlog zašto su sosovi u finim restoranima svilenkastije teksture od onih koje pripremamo kod kuće.
Ovaj jednostavan korak će pojačati ukus vašem sosu i datu mu finu teksturu.
Koristite pravo vino za određeni recept
Kada pratite uputstva sa recepta koji u sastojcima ima određenu vrstu vina, nemojte u jelo da sipate vino koje imate kod kuće. To utiče na ukus - nivo kiselosti može biti previsoka ili preniska.
Stoga, ako želite savršen ručak, ujek se držite onoga što piše. Takođe, gledajte da vino koje koristite ima dobar ukus.
"Vino ne mora biti ne znam koliko skupo, ali budite sigurni da ima dovoljno ukusa", kaže on.
Koristite sveže začinsko bilje, umesto sušenog
"Ništa neće uticati na jelo više od onoga što iseckate u posednji čas ili ukrašavanje svežim biljem. Tako ćete jelu dati trenutnu bistrinu i dosadne ukuse pretvoriti u sveže. Izbegavajte sušene biljke jer nikada ukus neće biti isti. Umesto toga, kupite sveže začinske biljke i dodajte ih u svoja jela", kaže Kris Stam.
Koristite pergament papir umesto poklopca
Isecite ga u krug sa malom rupom u sredini i stavite na površinu jela jer ćete tako bolje kontrolisati kuvanje.
Ova metoda odlična je i kada nemate poklopac pri ruci. Kuvari vole da koriste pergament papir umesto poklopca kod pripreme gulaša.
"To čuva ukus onoga što kuvate u loncu, a istovremeno je omogućeno maloj količini pare da izađe i ode u vazduh. Pomaže koncentrisati ukus bilo čega što kuvate bez preteranog gubitka tečnosti".
Maslac i voda su najjednostavniji način glaziranja povrća
Kuvanje povrća u restoranima je jednostavno, a izgleda fantastično. Sve što vam treba su tri sastojka - maslac, voda i začin.
"Kombinujte sva tri sastojka u tiganju, stavite nekoliko kašika maslaca i vode te prstohvat soli, s povrćem i polako kuvajte na šporetu dok povrće ne postane mekano, a maslac i voda se pretvore u sjajnu glazuru. Dok kuvate povrće, samo ga valjajte u glazuri. Dodajte malo vode ako tiganj počne da izgleda masno. Povrće će izgledati lepo i biti vrlo ukusno - savetuje ovaj kuvar.
Probajte tehniku spore pripreme u masnoći
Kuvanje u masnoći je tehnika koju profesionalni kuvari često koriste.
"Radi se o sporom kuvanju u masnoći. Na taj način pripremamo mnoga jela" kaže Stam i dodaje kako restorani imaju široku paletu namirnica koju pripremaju na ovaj način, od beog luka do paradajza.
Za većinu povrća maslinovo ulje je savršeno, paradajz će biti slađi, a beli luk će dobiti duboki pečeni ukus. Radi se o tome da spora priprema dopušta ukusima da se razviju.
Izvor: stil.kurir.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem