Pegla čini da naša odeća izgleda fantastično! Zato je važno čistiti i održavati peglu jer dno pegle može postati lepljivo, prašnjavo i masno. U nekim situacijama tkanine se mogu rastopiti i tako uništiti dno pegle. Ako vodite računa o pegli, ona će bez napora kliziti kroz vaše haljine, košulje, pantalone i drugo! U nastavku teksta pročitajte kako pravilno da održavate dno vaše pegle.

1. Upotrebite sodu bikarbonu i vodu za čišćenje

Sve što treba da uradite je da pomešate malo sode bikarbone i malo vode da biste napravili pastu. Zatim, ovu pastu utrljajte na dno pegle uz pomoć meke četke ili peškira. Koristite vodu da je obrišete. Pastu potpuno obrišite i ostavite da se pegla pre upotrebe osuši.

2. Koristite novine

Zagrejte peglu na najjače i stavite rukavice za rernu kako biste zaštitili ruke od toplote. Zgužvajte novine i njima očistite dno pegle. To je sve.

3. Upotrebite aceton za čišćenje pegle

Uključite peglu i ostavite da se zagreje. Namočite vatu sa acetonom. Pređite preko vurće pegle sa vatom uz pomoć rukavica. Nakon što završite, obrišite dno pegle vodom i krpom.

4. Uz pomoć kuhinjskih sunđera očistite dno vaše pegle

Pomoću kuhinjskog sunđera očistite površinu pegle sapunom i vodom. Kada završite, obrišite peškirom i ostavite da se potpuno osuši pre upotrebe.

5. Sirće kao odlično sredstvo za čišćenje

Nakvasite peškir sirćetom. Zatim obrišite dno pegle kako biste uklonili sve lepljive materije. U nekim situacijama može se desiti da ne očistite sve, pa u tim situacijama namočite čist peškir sirćetom i stavite isključenu peglu na njega. Ostavite tako da stoji 15-30 minuta, a zatim ga obrišite.

6. Fantastična sredstva za čišćenje: Soda bikarbona i sirće

Namočite peškir u rastvor sačinjen od sirćeta i sode bikarbone. Postavite peškir i stavite ugašenu peglu preko i simulirajte peglanje.

7. Koristite deterdžent za suđe kao sredstvo za čišćenje

Jedan od najboljih načina da očistite peglu je taj da sipate malo deterdženta za suđe u malo vode. Zatim, pomoću mekog krpe, peškira ili ubrusa umočenog u rastvor obrišite ostatke na pegli.

8. Rešite se mrlja uz pomoć soli

Veću količinu soli pospite po papiru. Zatim peglom pređite preko kako biste uklonili mrlje i lepljive materije. Nekoliko puta pređite peglom preko, a zatim je isključite da se ohladi. Kada se ohladi, obrišite so suvom i mekom krpom.

9. Očistite peglu uz pomoć paste za zube

Jednostavno protrljajte malo bele paste za zube na pegli. Zatim je obrišite vlažnom krpom. Ne zaboravite da peglu pre upotrebe potpuno osušite.

10. Maramice koje skupljaju boju u veš mašini kao sredstvo za čišćenje

Uključite peglu na nisku temperaturu i pređite preko maramica (hvatača boje). Nastavite da prelazite peglom preko maramica sve dok ne uklonite sve mrlje. Da biste očistili rupe za paru, koristite štapić za uši. Umočite štapić za uši u rastvor vode i tečnog deterdženta i njime očistite rupe za paru.

I na kraju, stvari koje treba zapamtiti:

Za čišćenje pegle nemojte da koristite spajalice ili druge tvrde stvari! Na taj način možete stvoriti neželjene ogrebotine na dnu vaše pegle i rupama za paru.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs