Premazivanje pleh maslacem i/ili brašnom uobičajeni je korak kod pečenja većine kolača ili torta. Ovaj korak pomaže nam da se kora ne zalepi za dno, ali i omogućuje da pečena smesa dobije željeni volumen.

Postupak je vrlo jednostavan: komadić maslaca ili kašika ulja stavi se na dno pleha, pa se pek papirom lagano pređe preko cele unutrašnjosti.

Potom se kašika brašna nežno istrese na maslac, a tapkanjem  pleha prah se ravnomerno rasporedi po dnu i stranicama kalupa za pečenje. Zahvaljujući tom postupku kada se kora ispeče, vrlo se lako može odvojiti od kalupa.

Kada pečete čokoladne kolače ili torte, umesto brašna bolje je upotrebiti kakao u prahu. Ne samo da ta namirnica neće ostaviti beli trag na vašoj kori nakon pečenja, već će i celom desertu ponuditi novu dubinu ukusa.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: zadovoljna.hr