Premazivanje pleh maslacem i/ili brašnom uobičajeni je korak kod pečenja većine kolača ili torta. Ovaj korak pomaže nam da se kora ne zalepi za dno, ali i omogućuje da pečena smesa dobije željeni volumen.
Postupak je vrlo jednostavan: komadić maslaca ili kašika ulja stavi se na dno pleha, pa se pek papirom lagano pređe preko cele unutrašnjosti.
Potom se kašika brašna nežno istrese na maslac, a tapkanjem pleha prah se ravnomerno rasporedi po dnu i stranicama kalupa za pečenje. Zahvaljujući tom postupku kada se kora ispeče, vrlo se lako može odvojiti od kalupa.
Kada pečete čokoladne kolače ili torte, umesto brašna bolje je upotrebiti kakao u prahu. Ne samo da ta namirnica neće ostaviti beli trag na vašoj kori nakon pečenja, već će i celom desertu ponuditi novu dubinu ukusa.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus