Toliko je ukusnih vrsta sireva koje možemo da stavitmo na picu da je ponekad teško odlučiti koji da odaberemo. Ako to ne znate, poslušajte savet naučnika i pripremite se za najbolju picu do sada.
Naučnica i profesorica hemijskog inženjerstva i tehnologije Brioni Džejms sa Univerziteta Okland odlučila je da sazna koji se sir najbolje topi na pici i kako ih kombinovati.
U ovom simpatičnom testu tim naučnika za svaki je sir merio nekoliko parametara poput elastičnosti, vlažnosti, masnoće ili temperature topljenja. I sve to da bi otkrilii kako da dobiju fin otopljeni sir bez previše zagorelih i smeđih plikova.
U testiranju su proučavali sedam sireva: mocarelu, čedar, grijer, edamer, ementaler, kolbi i provolone.
Rezultati su pokazali da čedar, kolbi i edamer nisu jako elastični pa su i manje šanse da nastanu plikovi, za razliku od mocarele, koja je pokazala suprotno. S druge strane, grijer, ementaler i provolone zbog više masnoće sprečavaju brzo isparavanje vode pa će teže poprimiti smeđu boju.
Zato, preporučuju mocarelu u kombinaciji s bilo kojim drugim od šest sireva. Tako možete dobiti slasnu picu sa sirom koji se rastapa, a nema previše zagorelih balončića koji kvare ukus.
Pogledajte i 8 saveta za pripremu ukusne pice
Izvor: tportal.hr
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom