Jaja su tako jednostavna i praktična namirnica, ali uprkos tome veliki je broj grešaka zbog kojih ne uspevate da napravite savršeno kuvana, pečena ili poširana jaja. Sledite ova četiri jednostavna pravila i uživajte u najbolje pripremljenim jajima do sada.

Majkl Rulman, autor knjige „Jaja: Kulinarsko istraživanje u svetu najsvestranijih sastojaka“, otkriva četiri najčešće greške koje činimo prilikom kuvanja ili pečenja jaja. Evo kako da izbegnete zelenkastu boju kuvanih jaja, kako da napravite savršenu kajganu ili poširana jaja i koja je najčešća greška koju pravimo prilikom pečenja jaja na oko.

1. Kuvana jaja jedete dok su topla. Premda se kuvanje jaja čini poprilično jednostavnim, neretko se dogodi da žumance poprimi ružnu zelenu boju ili da celo jaje ima grozan miris sumpora. Kako biste to izbegli, najbolje je slediti sledeći način kuvanja jaja: hladna jaja stavite u posudu, prekrijte ih vodom i stavite da se kuvaju na jačoj vatri. Kada voda proključa, poklopite posudu i sklonite je s vatre. Ostavite poklopljena jaja u vrućoj vodi da odstoje 15 minuta. Nakon toga sledi najvažniji deo - nemojte ih samo isprati hladnom vodom i potom oguliti. Umesto toga, stavite ih na deset minuta u hladnu vodu. Brzo hlađenje je ključ sprečavanja nastanka neugodnog mirisa i ružne boje. 

Pogledajte i Kako da pripremite savršeno tvrdo kuvano jaje (VIDEO)

2. Pržite jaja u tiganju od nerđajućeg čelika. Kvalitetan tiganj od nerđajućeg čelika sjajan je za pripremu mesa i povrća, ali baš i nije dobar izbor kada se radi o pečenju jaja. Iako koristite maslac ili ulje, postoji jako velika šansa da će se jaja zalepiti za dno tiganja i nema šanse da dobijete savršeno pečena jaja na oko. Umesto toga, radije koristite tiganje s nelepljivim dnom, a za bolji ukus dodajte dve kašičice maslaca.

3. Dodajete sirće prilikom poširanja jaja. Ako volite poširana jaja, ovo je osnovno pravilo koje morate usvojiti – ne dodajte sirće u vodu u kojoj poširate jaja. Dodavanje sirćeta u vodu za poširanje vrlo je čest savet, ali ono neće sprečiti to da se belance rasprši, već će jaja učiniti kiselima. Umesto toga, sirovo jaje pre kuvanja stavite na kašiku pa ga nežno ispustite u ključalu vodu. Nakon što se skuva izvadite ga iz vode, stavite na papirni ubrus da se ocedi i servirajte.

4. Pečete kajganu na najjačoj vatri. Kako bi kajgana bila lagana i svilenkasta, a ne suva, pecite jaja na srednje jakoj vatri i nešto duže - ako je naglo pečena, u nekoliko sekundi, biće daleko od savršene. Osim toga, za najbolju kajganu jaja je potrebno izmutiti pre stavljanja u tiganj. Nakon što ih izlijete u tiganj nežno ih promešajte, a nakon što počnu da se peku mešajte ih i okrećite. Kajgana je savršeno pečena kada su dve trećine jaja krute, a trećina pomalo tečna.

Pogledajte i 5 načina da poboljšate ukus kajgane

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: tportal.hr