Sigurno ste primetili da, nakon što isečete jabuku na kriške, ona posle izvesnog vremena menja boju. Evo zbog čega se to dešava i kako možete da sprečite.
Unutrašnjost jabuke tamni kada se izloži vazduhu, što se može smatrati odbrambenim mehanizmom protiv bakterija i gljivica.
Uzrok tome je oštećenje ćelija do kog dolazi kad određeni enzimi u ćelijama dođu u kontakt sa vazduhom. Kada dođe do toga, enzimi reaguju na kiseonik tako što stvaraju oksidiran sloj koji predstavlja zaštitu od stranih tela.
Ukoliko želite da sprečite da vam isečene jabuke potamne, jednostavno ih stavite u frižider. Ovo će znatno usporiti hemijske reakcije, pa tako i proces oksidacije. Takođe, možete upakovati jabuku u foliju ili teglu kako biste sprečili da dođe u kontakt sa vazduhom. Još jedno rešenje je da isečenu jabuku stavite u vodu.
Ako vam ne smeta kiselkast ukus, izloženi deo jabuke poprskajte ananasovim ili limunovim sokom. Ovo će sprečiti polifenol oksid da reaguje na kiseonik zahvaljujući kiselinama iz sokova. Ukoliko ne volite kiselo, jabuku možete istrljati solju, šećerom ili nekim sirupom.
Pogledajte i Kako da vam limun bude svež mesec dana
Uz to, možete i da je zagrejete, što će, takođe, sprečiti polifenol da oksidira. Ovaj način je uobičajen kada se pravi pita od jabuka - jabuke se stavljaju u ključalu vodu na nekoliko minuta.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: nationalgeographic.rs
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom