Ako tražite idealan i zdrav doručak, ovsena kaša je namirnica koja može da zadovolji sve važe potrebe. Kako vam ne bi dosadio isti ukus, ovsenu kašu možete prilagoditi vašim željama i ukusu.

Predstavljamo vam 5 razloga zašto bi ona trebalo da se nađe na vašem dnevnom meniju:

1. Stvara osećaj sitosti

Ovsena kaša sadrži vlakna koja će vas držati sitim od ranog jutarnjeg doručka sve do narednog obroka, bez ikakve potrebe za grickanjem nečeg u međuvremenu. Ona stimuliše probavu, tako da je idealna za one koji očajnički žele da izgube kilograme. 

2. Smanjuje holesterol

U njenom sastavu se nalaze zdrava vlakna zahvaljujući kojima ovsena kaša ima kapacitet da veže masti za sebe, a samim tim smanji loš holesterol u krvi.

Pogledajte i Kolačići od jabuka, karamela i ovsenih pahuljica

3. Reguliše krvni pritisak

Od svih namirnica uz pomoć kojih možete smanjiti krvni pritisak, ovsena kaša je najbolji izbor. Ona je bogata biljnim vlaknima, uz pomoć kojih (ako je redovno konzumirate) možete smanjiti krvni pritisak za 30 odsto.

4. Preventivno deluje protiv raka

Hrana od celog zrna smanjuje rizik od raka debelog creva, dokazale su mnogobrojne studije. Ovsena kaša može biti odlična prevencija raka dojke, jajnika i prostate.

5. Veoma je povoljna

Možete je naći u svakom marketu i zdravoj hrani, po veoma povoljnoj ceni. S obzirom da ovsenu kašu možete kombinovati sa drugim namirnicama, pakovanje će vam dugo trajati. 

Recept za ovsenu kašu sa bananama i cimetom

Sastojci:

1 šolja ovsenih pahuljica

1 banana (srednje veličine) iseckana na manje komade

1 kašika meda

1 šolja mleka

1 kašika cimeta

iseckani orasi

Priprema:

1. Potopite pahuljice u mleko i ostavite ih da odstoje od 10 do 20 minuta. Nakon toga dodajte med i promešajte dobro sastojke.

2. U prethodno pripremljene pahuljice, dodajte iseckane banane i orase i ponovo dobro promešajte. Na kraju pospite malo cimeta koji će ovom receptu dati savršenu aromu!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa