Šta radite sa vodom nakon što skuvate krompir za neki recept? Većina nas je jednostavno prospe u sudoperu. Baš kao što se voda za testenine često naziva „tečnim zlatom“, voda od krompira ima sličnu vrednost. Ali takođe ima i dodatnu korist od više vitamina i minerala nego što obično nalazite u testenini.

Velike količine korisnih stvari u krompiru, kao što je vitamin C, za koji mnogi od nas znaju da deluje kao snažan antioksidans i istovremeno jača naš imunitet. Krompir je takođe pun kalijuma. Pronaći ćete i proteine, vitamine B6 i gvožđe - sve se to otpušta iz povrća dok ga kuvate, pretvarajući vodu u hranljivu tečnost.

Ovu vodu možete koristiti kao zgušnjivač za sos, supe i variva umesto brašna. Takođe, ako vam zafali mleko za pire krompir ova voda će pomoći. I, naravno, krompirova voda se obično koristi za dodavanje teksture u recepte za hleb od krompira.

Kako je ova voda bogata hranljivim materijama može se koristiti za zalivanje biljaka kako sobnih tako i onih u bašti. Cveće i povrće „vole krompirov skrob“ jer mogu da upiju sve te vitamine i minerale izlivene u zemlju.

Ako ne koristite vodu od krompira odmah nakon kuvanja predlažemo da je čuvate oko nedelju dana zatvorenu u tegli u frižideru. Takođe možete da je zamrznete da bi trajala nedeljama, odmrzavajući je po potrebi.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE