Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NE BACAJTE VODU U KOJOJ SE KUVALA TESTENINA, ČISTO JE BLAGO: Ne košta ništa, a savršena je kad spremate sos ili zapršku!

Autor Marija Brčić

Voda nakon kuvanja testenine može da se iskoristi na nekoliko načina, a u nastavku teksta saznajte kako.

 Za šta se koristi voda od testenine Izvor: Shutterstock

Većina ljudi pravi grešku kad vodu u kojoj su kuvali testeninu prospu u slivnik od sudopere. Ona može da se iskoristi u pripremi umaka, supa, gulaša, variva i ostalih jela.

Vrhunski kuvari vodu preostalu nakon kuvanja koriste prvenstveno za zgušnavanje jela, jer skob koji preostane u njoj pomaže da se postigne idealna gustina, a ne pada teško na stomak kao klasična zaprška. Takođe ona daje i punoću ukusa, budući da je so koja se dodaje u toku kuvanja najbolji pojačivač ukusa.

Možda će vas zanimati

Kako biste dobili najviše od pripreme testenine, a i da vam voda ima najbolju gustinu i ukus, bitno je da kod kuvanja makarona ne preterate s količinom tečnosti. Voda u kojoj se kuva treba samo da prekrije testeninu, a ne da se sipa cela zapremina šerpe.

Kad se testenina skuva u šerpi ostaje skrob, što će bilo kom umaku ili supi kojem dodate malo ove mešavine dati svilenkasti izgled i kompaktnu teksturu.

Ako stavljate ulje u vodu da se testenina ne bi zalepila, nemojte to da radite, jer nećete moći da se iskoristi u ove svrhe. Umesto toga u prvih par minuta dobro promešajte testeninu i kuvajte je na umerenoj temperaturi.

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti