Većina ljudi pravi grešku kad vodu u kojoj su kuvali testeninu prospu u slivnik od sudopere. Ona može da se iskoristi u pripremi umaka, supa, gulaša, variva i ostalih jela.
Vrhunski kuvari vodu preostalu nakon kuvanja koriste prvenstveno za zgušnavanje jela, jer skob koji preostane u njoj pomaže da se postigne idealna gustina, a ne pada teško na stomak kao klasična zaprška. Takođe ona daje i punoću ukusa, budući da je so koja se dodaje u toku kuvanja najbolji pojačivač ukusa.
Kako biste dobili najviše od pripreme testenine, a i da vam voda ima najbolju gustinu i ukus, bitno je da kod kuvanja makarona ne preterate s količinom tečnosti. Voda u kojoj se kuva treba samo da prekrije testeninu, a ne da se sipa cela zapremina šerpe.
Kad se testenina skuva u šerpi ostaje skrob, što će bilo kom umaku ili supi kojem dodate malo ove mešavine dati svilenkasti izgled i kompaktnu teksturu.
Ako stavljate ulje u vodu da se testenina ne bi zalepila, nemojte to da radite, jer nećete moći da se iskoristi u ove svrhe. Umesto toga u prvih par minuta dobro promešajte testeninu i kuvajte je na umerenoj temperaturi.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus