Kada se spomene mešenje domaćeg hleba, neke domaćice u startu odustaju jer misle da je to "težak posao". Ali, u suštini, treba vam samo malo vremena, a rezultat neće izostati. Po ovom receptu će vam sigurni uspeti, samo pratite postupak. Nema ništa lepše od mirisa domaćeg hleba koji se širi kućom.
- Sastojci:
- 1 kesica svežeg kvasca
- 250 ml mlake vode
- 400 - 450 g brašna tip 400
- 1 kašičica soli
Priprema:
Pomešati brašno i so. U mlakoj vodi rastvoriti kvasac pa ga dodati brašnu i varjačom umesiti testo. Zatim istresti testo na radnu površinu i nežno i polako mesiti 10-15 minuta. Ovakvim mešanjem testa izbacuje se suvišna voda, a ubacuje vazduh koji je neophodan za krajnji rezultat hleba. Kako budete odmicali u mešenju videćete da testo postaje sve elastičnije i manje lepljivo. U kalup za hleb stavite papir za pečenje. Fotmirati od testa oblik vekne i staviti u kalup. Rernu uključiti na 30 stepeni, na dno staviti posudicu sa vodom i ubaciti kalup sa hlebom da kisne 1 sat. Nakon tog vremena izvaditi hleb iz rerne i zagrejati je na 220 stepeni. Vratiti hleb u rernu i peći 40 minuta na 220 stepeni.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem