U Srbiji ne može da se zamisli ručak bez mesa, a pogotovo ne praznci. Kako se Nova godina približava sigurno će se na trepzi naći neka vrsta mesa, pa naučite kako da ga uvek pripremite da bude savršeno sočno i mekano. Ovi trikovi takođe pomažu da i meso malo lošijeg kvaliteta učinite preukusnim i to sve zahvaljujući različitim marinadama i načinima obrade. Iskusne domaćice su otkrile koje su njima najomiljenije. 

Marinada sa senfom

Meso premažite senfom nekih 15 minuta pre pečenja i biće baš aromatično. Meso može da bude po izboru, komad ili šnicle. 

Alkohol

Ako kuvate gulaš ili paprikaš, ili neko meso koje se duže krčka u sosu obavezno dodajte čašu votke. Ona će omekšati meso, a alkohol će ispariti tokom kuvanja, pa neće promeniti ukus.

So

Mnogi najčešeće greše kada sole meso. I upravo ta greška čini da ono izgubi sočnost. Pravilno je da se meso soli na kraju termičke obrade ili neposredno pre serviranja. I nikada nemojte dodavati puno soli, na 1 kg mesa dovoljna je 1 kašičica.

Limunov sok, kisela voda, paradajz... 

Ako želite da napravite ukusno meso, sve što je potreno da uradite je da u šerpu dodate mali količinu limunovog soka, ali isto tako možete da ga marinirate u kiseloj vodi. Ako pravite jelo koje se kuva u nekom sosu onda obavezno dodajte parče limuna ili paradajza, a kada pržite u ulje dodajte malo limunovog soka. 

Marinada slanom vodom

Za mariniranje mesa najbolja je salamura kupusa. Ako ne pravite šnicle, nego pečete komad mesa, na nekoliko mesta ga zasecite kako bi se što bolje natopilo. 

Skrob

Pomešajte skrob i vodu, najbolje kukuruzni skrob, pa premažite meso. Ne samo da će meso posle prženja biti ukusno i mekano, nego će se pojaviti i hrskava korica. 

Marinada soja sosom

Soja sos pomešajte sa kukuruznim skrobom i čašom votke. Ostavite meso u ovoj marinadi preko noći.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE