Novogodišnja trpeza ne može da prođe bez specijaliteta kao što je ruska, sarma, pita, pečenje... Kako se uvek spremaju velike količine hrane ona ostane i za sutradan. Nema potrebe da je bacate, samo je podgrejte ili napravite nešto brzinski od ostataka. Ono što treba da znate jeste kako pravilno da podgrejete hranu, a da ona ne izgubi ukus i nutritivna svojstva, a te savete možete da pročitate u nastavku teksta, kao i kako da što bolje iskoristite ostatke. 

Supe i čorbe

Supe i čorbe nisu komplikovane za podgrevanje, jedino što je važno je da ih podgrevate na nižoj temperaturi. Takođe, ako pravite supu sa rezancima, njih uvek dodajte samo koliko vam je potrebno, pa svakim podgrevanjem dodajte novu količinu jer ona upijaju dosta tečnosti.

Sarma i pasulj

Za sarmu i pasulj se zna, da što se češće podgrevaju, to su ukusniji, ali je potrebno sipati malo vode svaku put jer mahunarke i pirinač nabubre i tako smanje tečnost, pa može da se desi da se hrana zalepi. 

Mesa

Što se tiče pečenja, bilo da je reč o svinjskom ili pilećem, za njega važi pravilo da se kratko podgreje u rerni na niskoj temperaturi ili da se jede hladno. Od ostataka pileta možete da napravite supu

Testenine i sosovi

Za testetninu i sosove važi isto pravilo kao i za sarmu i pasulj. Samo dodajte malo vode i podgrejte na niskoj temperaturi.

Krompir

Krompir se uglavnom ne podgreva, ali ako se desi da preostane, podgrejte ga u duploj posudi na pari, i to poklopljenog, da vrati vlagu i ostane sočan. 

Pite i salate

Kremste salate koje se obično pripremu za Novu godinu se ne podgrevaju, ali obavezno sutradan dodajte još malo dresinga. A što se tiče pita i proje njih stavite u mlaku rernu i kratko podgrejte, naravno poklopljene alu folijom. Od ruske možete da napravite slane princes krofne.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE