Novogodišnja trpeza ne može da prođe bez specijaliteta kao što je ruska, sarma, pita, pečenje... Kako se uvek spremaju velike količine hrane ona ostane i za sutradan. Nema potrebe da je bacate, samo je podgrejte ili napravite nešto brzinski od ostataka. Ono što treba da znate jeste kako pravilno da podgrejete hranu, a da ona ne izgubi ukus i nutritivna svojstva, a te savete možete da pročitate u nastavku teksta, kao i kako da što bolje iskoristite ostatke.
Supe i čorbe
Supe i čorbe nisu komplikovane za podgrevanje, jedino što je važno je da ih podgrevate na nižoj temperaturi. Takođe, ako pravite supu sa rezancima, njih uvek dodajte samo koliko vam je potrebno, pa svakim podgrevanjem dodajte novu količinu jer ona upijaju dosta tečnosti.
Sarma i pasulj
Za sarmu i pasulj se zna, da što se češće podgrevaju, to su ukusniji, ali je potrebno sipati malo vode svaku put jer mahunarke i pirinač nabubre i tako smanje tečnost, pa može da se desi da se hrana zalepi.
Mesa
Što se tiče pečenja, bilo da je reč o svinjskom ili pilećem, za njega važi pravilo da se kratko podgreje u rerni na niskoj temperaturi ili da se jede hladno. Od ostataka pileta možete da napravite supu.
Testenine i sosovi
Za testetninu i sosove važi isto pravilo kao i za sarmu i pasulj. Samo dodajte malo vode i podgrejte na niskoj temperaturi.
Krompir
Krompir se uglavnom ne podgreva, ali ako se desi da preostane, podgrejte ga u duploj posudi na pari, i to poklopljenog, da vrati vlagu i ostane sočan.
Pite i salate
Kremste salate koje se obično pripremu za Novu godinu se ne podgrevaju, ali obavezno sutradan dodajte još malo dresinga. A što se tiče pita i proje njih stavite u mlaku rernu i kratko podgrejte, naravno poklopljene alu folijom. Od ruske možete da napravite slane princes krofne.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus