Da li vam se često dešavalo odustajete od pravljenja kolača ili torti, zato što vam ne uspevaju? Više ne morate da brinete o tome jer u nastavku teksta možete da pročitate koje su to česte greške koje domaćice prave, a zbog kojih poslastice ne uspevaju. Sada ćete uspeti da napravite kolače i torte toliko ukusne da će vas svi hvaliti.

1. Umesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto

Prašak za pecivo napravljen je od sode bikarbone, ali njihova struktura i tekstura je sasvim različita, kao i učinak koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona proizvodi ugljen dioksid kada je pomešana s kiselim sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mleka ili sirćeta, dok prašak za pecivo proizvodi ugljen dioksid kada se pomeša s vodom. Zato povedite računa kako je naznačeno u pripremi i koristite pravi sastojak. 

2. Ne uzbegavajte da prosejete suve sastojke 

Kada u smesu dodajte brašno, prašak za pecivo ili bilo koji drugi suvi sastojak obavezno ga prosejte. Ovaj je korak važan jer prosejavanjem uklanjamo moguće grudvice u testu, dok npr. prosejavanje praška za pecivo osigurava da se na površini kolača ne stvaraju rupice.

3. Ne otvarajte rernu za vreme pečenja

Otvaranjem rerne dolazi do puštanja toplote, koje uzrokuje propast kolača. To se događa jer smesa u sredini ostaje sveža i potrebno joj je tačno naznačeno vreme da se cela pretvori u željenu teksturu, a otvaranjem rerne dolazi do ispuštanja toplog vazduha i onda smesa pada. Ovo pravilo posebno se odnosi na kolače i biskvite bez brašna.

4. Predugo mešate testo

Ako koristite mikser kako bi sjedinili sastojke, vodite računa da ne preterate. Previše umućeno testo će stvoriti mehuriće vazduha i nakon pečenja će patišpanj ili kora splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe snažno mućenje, dok druge sastojke treba promešati ručno.

5. Zaboravljate da protresete kalup 

Kada izlijete smesu u kalup obavezno je protresite kako bi se poravnala. Mnogi izbegavaju ovaj korak, a posledica je površina kolača koja je nije ravna. Ovaj savet je vredan jer kada to uradite rešićete se mehurića vazduha koji sprečavaju da kolač splasne ili ostane sa rupom u sredini.

6. Belanca naglo dodajete u smesu 

Greška koju mnogi prave u nastojanju da što pre završe s pripremom kolača jeste naglo dodavanje umućenih belanaca u smesu.  Naime, na ovaj način belanca postaju vodenasta, gube penastu strukturu, zbog čega testo nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i sveže. Belanca treba u smesu dodavati kašikom malo-pomalo na samom početku i potom nežno umešati ostatak.

7. Predugo ostavljate žumanca i šećer bez mućenja

Brojni recepti, posebno za torte ili kolače, započinju mućenjem žumanaca sa šećerom, ali ovo nije tako jednostavan korak, jer na samom startu možete da napravite grešku koja će kasnije upropastiti poslasticu. Kada umutite ova dva sastojka odmah dodajte sledeće, jer ako predugo ostavite smesu, šećer će se vezati za žumanca i stvoriti kristale koje je kasnije teško umutiti, a ni preostali sastojci se neće lepo vezati.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE