Kiflice, hleb, lepinje... uvek su ukusnije kada ih sami napravite nego kada kupite u prodavnici ili pekari. Postoji toliko recepata za savršeno pecivo, ali ono je često ukusno samo prvi dan. Drugi dan već gubi na svežini, a domaćice kada krenu da mese testo obavezno naprave veće količine. Niko ne voli da jede bajato pecivo, pa umesto da bacate saznajte šta da dodate u testo kako bi ono bilo sveže i mekano i do 3 dana.
Taj sastojak svi imaju kod kuće i poprilično je jeftin, a u pitanju je skrob. Dodavanje skroba u testo čini krajni proizvod svežim i ukusunijim. Pomešajte ga sa brašnom, pa prosejte u sastojke za testo. Na četiri šolje brašna ide jedna kašika skroba. Skrob uvek dodajte pomešan sa brašnom, jer ćete samo tako videti učinak.
- Sastojci:
- 1 kg brašna
- 1,5 kašika skroba
- 500 ml mlakog mleka
- 200 ml jogurta
- 2 jajeta
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kvasac
Priprema:
U posudi pomešajte 200 ml mlakog mleka, šećer i kvasac, pa dobro sjedinite i ostavite da se aktivira. Dodajte preostalo mleko, jogurt, jaja, so, a onda i prosejano brašno sa skrobom. Umesite glatko testo, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Sočni kolač od pistaća gotov za sat vremena
Piletina Stroganov za praznični ručak
Pileća vekna sa povrćem
Svečana kokos torta za drugi dan Uskrsa