Tortilje sa ćuretinom

Ovaj jednostavan recept savršen je u svakom trenutku, bilo da je reč o brzinskoj večeri, obroku za izlet ili vam se jednostavno po vrućinama nije do kuvanja. Tortilje možete poslužiti i uz štapiće od šargarepe, iseckanu papriku ili pak neko drugo hrskavo povrće, uz neizostavan dresing po želji.

Pogledajte i 5 recepata za ručak ispod 400 kalorija

Za 4 osobe

Vreme pripreme: 20 minuta

Sastojci:

1 šolja kukuruza

½ šolje iseckanog svežeg paradajza

¼ šolje iseckanog suvog paradajza

2 kašike ulja

1 kašika crvenog vinskog sirćeta ili jabukovog sirćeta 

230 g tanko isečene ćuretine

4 integralne tortilje

2 šolje zelene salate

Postupak:

Pomešajte kukuruz, paradajz, ulje i sirće u posudi srednje veličine. Razdelite ćuretinu na tortilje. Napunite ih jednakim porcijama kukuruzne salate i zelene salate. Potom ih urolajte i poslužite, a možete ih i prepoloviti nožem, zavisno od  ukusa. Ukoliko je sušeni paradajz previše suv, potopite ga u kipuću vodu 20 minuta pre upotrebe.

Salata od krastavaca i crnog pasulja

Ovu jednostavnu salatu možete poslužiti za večeru, uz odrezak ili grilovanu piletinu, ili pak za ručak uz povrće. Crni pasulj možete zameniti leblebijom ili belim pasuljem.

Pogledajte i 7 recepata za jela s tikvicama

Za 6 osoba

Vreme pripreme: 20 minuta

Sastojci:

3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja

2 kašike limunovog soka

2 kašike sveže iseckanog origana ili 1 kašika sušenog

sveže mleveni crni biber, prema ukusu

4 šoljice oguljenih krastavaca isečenih na kockice

1 konzerva (400 g) oceđenog crnog pasulja

2/3 šolje crvene paprike (babure) iseckane na kockice

½ šolje izmrvljenog sira

¼ šolje tanko isečenog crvenog luka

2 kašike iseckanih crnih maslina

Priprema:

U veliku posudu umutite ulje, limunov sok, origano i biber sve dok se sastojci ne sjedine. Dodajte krastavac, pasulj, papriku, sir, luk i masline. Jelo možete poslužiti na sobnoj temperaturi, a možete ga i pre posluživanja rashladiti.

Grčka salata sa sardinama

Sastojci koji čine grčku salatu, od maslina, krastavaca, paradajza ili pak sira, savršeno se slažu s ribom poput konzerviranih sardina ili još bolje – svežih srdelica. Osvežite vrući letnji dan ovim pikantnim obrokom bogatog ukusa, protkanim svežim namirnicama. Salatu možete poslužiti uz hleb ili sveže pecivo i dodatno se rashladiti nekim osvežavajućim napitkom po želji.

Pogledajte i 4 zdrava ručka koja možete poneti na posao

Za 4 osobe

Vreme pripreme: 20 minuta

Sastojci: 

3 kašike limunovog soka

2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja

1 sitno naseckana čena belog luka

2 kašike sušenog origana

½ čajne kašike sveže mlevenog bibera

3 srednja paradajza, isečena na velike komade

1 veliki krastavac, isečen na veće komade

1 konzerva leblebije

1/3 šolje izmrvljenog tvrdog sira

¼ šolje tanko naseckanog crvenog luka

2 kašike iseckanih maslina

2 konzerve (115 g svaka) sardina s kostima u maslinovu ulju ili salamuri, oceđenih

Priprema:

U većoj posudi umutite limunov sok, ulje, beli luk, origano i biber i mešajte ih dok se svi sastojci ne sjedine. Dodajte potom paradajz, krastavac, leblebiju, sir, luk i masline pa nežno mešajte. Podelite salatu na 4 tanjira i ukrasite je na vrhu sa sardinama.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Zadovoljna