Sada veoma jednostavno uz pomoć ovog recepta možete napraviti svoju verziju domaćih keksića.

Sastav:

Za testo:

150 g šećera

150 g oraha (lešnika ili badema)

300 g maslaca

300 g mekog brašna

1 jaje

rendana kora limuna

malo cimeta

Pogledajte i Brzo i lako: Čokoladice punjene kokosom

Za fil:

200 + 100 g šećera

5 – 6 belanaca

kašika rendane čokolade 

Za glazuru:

100 g čokolade

50 g maslaca

3 kašike šećera

3 kašike vode

Pogledajte i Brzo i lako: Ukusna snikers torta

Priprema:

Testo

Prstima mešati izmrvljeni maslac, šećer, orahe i brašno dok se jednako ne izmešaju. Dodati malo rendane kore limuna, malo cimeta i jedno celo jaje.

Dobro umesiti, oblikovati kao veću pogaču, uviti plastičnom folijom i staviti u frižider najmanje 30 minuta da se maslac stegne.

Fil

Dok se testo "odmara” u frižideru, pripremite fil za nadev kojim ćete lepiti po dva keksića.

U šerpu s debljim dnom staviti 200 g šećera i jednu kesicu vanilin šećera. Preliti vodom toliko da je sav šećer pokriven vodom i kuvati na jakoj vatri do jake gustoće. Skinuti s vatre pre nego što sva voda ispari, dok je šećer još tečan odnosno dok šećer ponovo počne da se kristalizira. (Umesto vanilin šećera, još je bolje ako se koriste semenke iz polovine mahune vanile). Kad je šećer kuvan, sklonite ga s vatre i stavite da se hladi.

Pogledajte i 7 recepata za torte koje se ne peku

Istući čvrsti sneg od 5 – 6 belanaca, a kada je do pola umućen, dodati preostalih 100 g šećera, pa do kraja umutiti u vrlo čvrst sneg.

U gotov čvrst sneg od belanaca, neprestano mešajući, u tankom mlazu ulijte ohlađen kuvani šećer pa kad je sve fino jednolično izmešano, dodati jednu veliku kašiku rendane čokolade.

Glazura

Pripremate je tek kad su keksići pečeni, i to tako da čokoladu, šećer i vodu otopite na pari ili, ako ste dovoljno spretni i pažljivi, na laganoj vatri. Kad se sve otopi, dodati 50 g maslaca i dobro izmešati.

Pečenje

Zagrejte rernu na 150°C. Testo izvaditi iz frižidera i jednolično ga razvaljati na debljinu od otprilike 5 mm.

Okruglim kalupom (ili manjom čašom), vaditi keksiće i staviti ih na pleh koji ste prethodno dobro namastili i pobrašnili, ili još bolje staviti na masni papir za pečenje.

Staviti u zegrejanu rernu i peći 10 do 15 minuta.

Pogledajte i Brzo i lako: Krempite gotove za 30 minuta

Izvaditi iz rerne i ostaviti u plehu da se keksići ohlade. Kad se ohlade, spajati dva po dva mažući između fil i na kraju premazati glazurom od čokolade.

Glazirati se može i umakanjem u rastopljenu čokoladu, ali tim načinom trebaće dupla mera glazure.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: doznajemo.com