Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovako će bobičasto voće duže biti sveže

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Maline, kupine, jagode i drugi bobičasti plodovi će duže biti ukusni i sveži ako ih čuvate na pravi način.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Ako ste se ikada pitali zašto bobičasto voće brzo propada i skuplja naslage plesni, to je zbog spora koje, na našu žalost, na vlažnim bobicama imaju savršene uslove za razvoj pa nastane plesan.

Srećom pa postoji nekoliko trikova kako ukusno bobičasto voće što duže održati svežim i uživati u njemu u svim mogućim oblicima, od ukusnih kolača do krema ili osvežavajućeg sladoleda.

Prvo je pravilo da ih držite u frižideru, ali neoprane do trenutka dok ih ne odlučite iskoristiti. Što su manje vlažne, manje su šanse za razvoj buđi.

Postoji još nekoliko načina kako im produžiti vek trajanja i više od tek nekoliko dana. Bobičasto voće možete oprati u posudi hladne vode s malo sirćeta jer će on uništiti bakterije i sprečiti nastanak buđi.

Pogledajte i Dobrobiti bobičastog voća

Nakon što ste sočne bobice okupali, isperite ih u cedilu pod hladnom vodom kako ne bi ostao ukus sirćeta. Iako su oprane sirćetom, dokle god su mokre, postoji opasnost od stvaranja plesni pa ih je potrebno osušiti. Trik koji preporučuje Yahoo Food pomalo je neobičan. U sušilo za salatu stavite prvo nekoliko papirnih ubrusa na dno i posložite bobice. Poklopite pa zavrtite nekoliko puta, a ubrusi će upiti višak vode. Stavite ih u otvorenu posudu i nežno posložite na papirnati ubrus. 

Ako kod kuće nemate sirće, možete ih oprati i u blago zagrejanoj vodi na 30 sekundi, a to je dovoljno da se spore i bakterije ubiju. Ostatak postupka je isti. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici -Stvar ukusa

Izvor: tportal.hr

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti