Najpoznatiji predstavnici bobičastog voća na našem području su borovnice, brusnice, jagode, kupine, maline i ribizle. Njihovo uvođenje u ishranu može dovesti do značajnih promena u organizmu. Postoji širok spektar njihove upotrebe - od konzumacije svežih plodova, do pravljenja sokova, frapea, kompota, salata, džemova, marmelada i kolača.
Zdravstvene dobrobiti skrivene u bobičastom voću
Svaka od bobičastih voćki je vrlo bogat izvor hranjivih materija, vitamina (C, A, E, B ), minerala (gvožđe, kalijum, mangan, kalcijum, fosfor, magnezijum), prehrambenih vlakana i ostalih važnih supstanci od kojih se posebno izdvajaju flavonoidi antocijanin i flavonol. Svako od voća iz ove grupe je nepresušan izvor zdravlja, a konzumirati ga možete bez ikakvih ograničenja.
Borovnice – jačaju moždane funkcije
Istraživanja pokazuju da borovnice, zahvaljujući sastojku antocijaninu, imaju pozitivno delovanje na sposobnost učenja i pamćenja. Uspešno usporavaju propadanje kognitivnih funkcija i pomažu u prevenciji senilnih degenerativnih bolesti, poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti ali i demencije. Antocijanin prisutan u borovnicama ima pozitivne efekte na zdravlje očiju. Štiti očnu mrežnicu i pomaže u lečenju slabovidosti. Zahvaljujući svom sastavu ovo voće je izvrsna alternativna metoda za ublažavanje upala zglobova i artritisa.
Pogledajte i 6 razloga zašto treba jesti borovnice
Brusnice – prirodna zamena za antibiotik
Ove privlačne crvene bobice su izuzetno cenjene zbog svog snažnog nutritivnog sastava i mnogobrojnih pozitivnih efekata na zdravlje.
Njihovo pozitivno delovanje potvrđeno je još davne 2001. godine u studiji koju je objavio British Medical Journal, a prema kojoj redovno ispijanje soka od brusnice uspešno suzbija infekcije urinarnog trakta i smanjuje potrebu za upotrebom antibiotika. Prema tome, one su izvrsna prirodna zamena za antibiotik, jer imaju sposobnost da unište veliki broj štetnih bakterija. Uspešno suzbijaju E. Colli i Helicobacter pylori, poznatog uzročnika čira na želucu i gastritisa.
Ovo ukusno voće ima povoljno delovanje i na kardiovaskularni sistem. Naučnici s američke klinike Mayo sproveli su istraživanje koje je objavljeno u časopisu European Journal of Nutrition. Prema ovom istraživanju, sok od brusnica može smanjiti količinu materija u krvi koje su uzročnici stvrdnjavanja arterija.
Pogledajte Brusnica-zrnevlje puno zdravlja
Dokazano je da brusnice zahvaljujući svojim sastojcima uspešno sprečavaju pojavu i širenje malignih bolesti. Ovo voće je korisno za dijabetičare, jer smanjuje nivo šećera u krvi. Pomaže u eliminaciji stresa, ublažava reumu i brine o zdravlju zuba i zubnog mesa. Zahvaljujući snažnim antioksidansima brusnice imaju velike zasluge u očuvanje zdravlja srca. Prema istraživanjima, antocijanin i proantocijanin, flavonoidi prisutni u brusnici, su snažni zaštitnici očiju.
Ribizla - bogat izvor vitamina C
Poznata je crvena i crna ribizla, a obe imaju blagotvorno delovanje na zdravlje.
Crvena ribizla u svom sastavu ima vitamine C i K i minerale kalijum, kalcijum fosfor, gvožđe, bakar i mangan i jabučnu i limunsku kiselinu. Bogata je i vlaknima koja imaju veliku ulogu u regulaciji probave. Korisna je kod išijasa, reume i kostobolje, pospešuje rad bubrega i čisti krv. Pomaže u eliminaciji mokraćne kiseline i toksina iz organizma.
Crna ribizla obiluju vitaminom C. 100 g sveže crne ribizle sadrži čak 300% od preporučenih dnevnih potreba ovog vitamina. Bogata je i antioksidansom antocijaninom koji štiti oči, i održava cirkulaciju . Ima antibakterijska i antiupalna svojstva, pomaže u zaštiti od malignih oboljenja i moždanog i srčanog udara. Naučna istraživanja su pokazala da konzumacija ovog voća ima pozitivne efekte u prevenciji karcinoma, upala, neuroloških bolesti i prevremenog starenja.
Jagode - saveznici mladolikog izgleda
Jagode sadrže velike količine vitamina C. Obiluju antioksidansima i fenolima koji na višestruke načine unapređuju zdravlje. Zahvaljujući bogatstvu flavonoida pomažu u prevenciji i širenju raka. Izvrstan su izvor elaginske kiseline, a ona je uz vitamin C jedan od najvećih čuvara kože i mladolikog izgleda.
Kalijum iz jagoda blagotvorno deluje na živčani sistem, a kalcijum i fosfor se brinu za zdravlje kosti. Ove bobice eliminišu zatvor i pospešuju rad creva. Smanjuju apetit, čuvaju zdravlje srca, očiju i kože. Regulišu nivo šećera u krvi, pritisak i holesterol. Pomažu kod upala pa se preporučuje njihova konzumacija kod artritisa i ateroskleroze.
Ovo voće je odlična namirnica za mršavljenje, jer sadrži samo 36 kalorija na 100 g.
Kupine – za bolje pamćenje i koordinaciju
Istraživanja objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazuju da su kupine jedna od najbogatijih namirnica kada su u pitanju antioksidansi. To potvrđuje da imaju i najjači efekat u prevenciji mnogih bolesti.
Pogledajte i Lekovita svojstva kupina
Antocijanini iz kupina štite mozak od oksidativnog stresa i sprečavaju senilne bolesti, poput Alchajmerove bolesti i demencije. Imaju pozitivne efekte u borbi protiv raka debelog creva. Štite od upale, pospešuju pamćenje, poboljšavaju ravnotežu i koordinaciju.
Maline – za skidanje viška kilograma
Svima omiljene maline sadrže vitamine C, E, B, minerale mangan, bakar, kalijum, magnezijum, folnu kiselinu, vlakna i omega 3 masne kiseline. Antioksidansi u sastavu malina pomažu u očuvanju zdravlja jetre, kože i kose.
Uspešno regulišu nivo šećera u krvi i jačaju imunitet. Odavno im se pripisuje značajna uloga u borbi protiv malignih oboljenja. Najnovija istraživanja govore da su korisne u borbi protiv raka dojke, grlića maternice, debelog creva, jednjaka i prostate.
Prema istraživanju ovo voće bi u skorijoj budućnosti moglo biti vrlo dobro oružje u borbi protiv gojaznosti, jer sastojci sadržani u malini, posebno ketoni, dokazano pospešuju metabolizam i sagorevanje masnoća.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici -Stvar ukusa
Izvor: Alternativa za Vas
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu