Da li ste znali da ako naručite prvi kada ste sa prijateljima u restoranu, vaša hrana će imati bolji ukus? Nauka je došla do ovog, ali i mnogih drugih zaključaka koji vam hranu mogu učiniti ukusnijom, ali i pomoći da smršate – i to bez dijete!

Sudeći po doktoru Čarlsu Spensu, profesoru sa Oksford univerziteta, koji se nalazi na čelu nove naučne discipline pod nazivom gastrofizika, brojni faktori utiču na nas kada jedemo, i to do te mere da hrana može imati potpuno drugačiji ukus.

Pogledajte i Trikovi za mršavljenje: Kako uneti 500 kalorija manje dnevno

Zapravo, profesor misli da više od polovine zadovoljstva koje se javlja tokom obroka dolazi od iznenađujućih faktora.

A jedan od tih faktora može vam čak i pomoći da smršate. Sve što je potrebno jeste da jedete hranu iz crvenog tanjira kako bi se rešili viška kilograma.

„Crvena boja je primitivni signal koji označava opasnost, ali isto tako hrani daje kontrast koji je čini manje poželjnom, tako da ćete pojesti manje“, tvrdi Spens.

On takođe napominje da bi svi koji brinu o težini trebalo da izbegavaju oborke ispred televizora pošto se tada naš mozak isuviše fokusira na ono što je ispred nas da može da „promaši“ signale koji nas podsećaju da smo dovoljno jeli.

Iako mnogi od nas na ovo ne gledaju blagonaklono, konzumiranje obroka u samoći je zapravo dobro za našu liniju pošto u društvu jedne osobe pojedemo 35 odsto više hrane, a čak 75 odsto više ako jedemo sa tri, ili više, osoba.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: 24 sata