Početkom septembra zna se šta svaka domaćica koja drži do sebe priprema. Zimnica, mnogima pričinjava zadovoljstvo, ali takođe iziskuje puno vremena, truda i novca. Nema svaka domaćica uslova da pripremi zimnicu kako dolikuje, ali uvek je bolje da napravite manje tegli, ali da budu domaće, nego da kupujete.
Svi se sećamo kada smo išli kod bake i deke, pa u špajzu naiđemo na šarene teglice pune raznovrsnog povrća. Jedva smo čekali da odrastemo, pa da i sa nama podele te čarobne porodične recepte za zimnicu. Pročitajte kako lako i jednostvano možete da pripremite nezaobilazni deo svake zimnice, a to je ajvar. Takođe, u vašem špajzu ili frižideru treba da se nađe bar jedan domaći džem, ali i turšija, kao i barene paprike i mešana salata.
Ono što je neophodno pre pripreme zimnice je to da su vam potrebne tegle. Ako ne želite da kupujete nove, ovde pročitajte kako da sa starih uklonite nalepnice. Nakon kupovine ili pranja starih tegli sledi sterilizacija. Iskusne domaćice koje svake godine pripremaju zimnicu već znaju kako to da rade, ali ako ste novi i neisuksni saznajte kako da lako i jednostavno sterilišete tegle.
Prva stvar koju treba da uradite je da operete tegle praškom za sudove. Nakon toga ih obrišite ubrusom, pa poređajte tegle na pleh okrenute na dole. Ubacite ih u zagrejanu rernu na 100°C i ostavite tamo nekih 15-20 minuta. Vrele tegle punite pinđurom ili lovačkom salatom.
Ako želite dodatno da se osigurate onda tegle ubacite u ključalu vodu i posle toga u rernu, ali ne morate da ih obrišete. Tegle ubacite u čistu rernu, a kako da je operete prirodno pročitajte u našem tekstu.
Ako niste znale, onda obavezno pročitajte kako i zašto se pretače turšija.