Pavlaka je jedan od čestih sastojaka u kulinarstvu i koriti se za dosta jela. Ali iz različitih razloga, poput zdravije ishrane ili netolerancije na laktozu prinuđeni smo da nađemo alternativu.
U nastavku pročitajte koje to namirnice mogu da budu zamena za pavlaku, a da ne promene strukturu i ukus jelu koje pripremate.
Grčki jogurt
Ukoliko niste netolerantni na laktozu, nego samo želite zdraviju mlečnu varijantu, grčki jogurt pravi je odabir. Slične je gustine kao pavlaka, a ima i više proteina. Količinu pavlake koju ste ranije stavljali u jela, zamenite jednakom količinom grčkog jogurta.
Svež sir
Odlična zamena za pavlaku sa dosta proteina. Ali, budući da je ukus blaži nego kod grčkog jogurta, 1 šolju sira treba pomešati s 4 kašike mleka i 2 kašičice limunovog soka kako biste zamenili pavlaku u bilo kom receptu.
Tofu (sir od soje)
Sveži tofu isecite na kockice, zgnječite viljuškom i pomešajte s kiselinom poput jabukovog sirćeta ili limunovog soka za jednako kremastu alternativu pavlaci.
Kokosovo mleko
Ako su mlečni proizvodi ono što vas sputava da koristite kiselu pavlaku, konzervirano kokosovo mleko odlična je polazna tačka za uvođenje promene. Za puniji ukus možete ga pomešati sa malo limunovog soka.
Izvor: Stvar ukusa