KAKO SE SPREMA LOSOS: Da se ne bi zalepio za tiganj iskoristite trik profesionalnih kuvara - lakše je nego što mislite

Losos je neverovatno zdrav i koristan za vaše telo, a evo kako da ga najlakše pripremite.

Shutterstock

Losos u sebi sadrži ogromnu koncentraciju proteina, ali i korisne omega 3 kiseline i zdrave masti koje čine da vaše telo dobije sve potrebne nutrijente koji ga čine zdravim, jakim i izdržljivjim. Sva riba je zdrava i korisna, ali losos je definitivno kralj među ribama, zbog svoje ogromne hranljivosti koju nudi.

Mnogi misle da je priprema lososa teška i komplikovana, ali zapravo, njegovo spremanje je vrlo lako i gotovo je posle samo nekoliko minuta. Najlakši način da pripremite filet lososa jeste u tiganju. Pored toga možete ga ispeći i u rerni. 

U tiganj sipajte malo ulja i pustite da se ulje zagreje na srednjoj temperaturi. Losos se sprema tako što se 90% vremena prži na strani koja sadrži kožu. Međutim, problem se javlja kada se koža zalepi za tiganj. To se dešava ako se u lososu nalazi višak vlage koji dovodi do lepljenja. Zato filet lososa umotajte u parče ubrusa pre nego što ga stavite u tiganj, kako biste izvukli višak vode.

Sastojci:

  • 2 fileta lososa
  • morska so
  • maslinovo ulje
  • biber

Priprema u tiganju:

Filet losola posolite i popiberite poukusu, pa ga lagano ubacite u tiganj i pustite da se prži na strani na kojoj se nalazi koža. Temepratura tiganja treba da bude srednja i filet nemojte okretati, već ga pustite da se prži na koži oko 5 minuta. Kada vidite da meso polako dobija boju blizu sredine, okrenite filet na drugu stranu i propržite ga 20-ak sekundi, zatim izvadite filet iz tiganja i poslužite ga sa prilozima po želji.

Priprema u rerni:

Pored pripremanja u tiganju možete ga ispeći i u rerni. Zagrejati rernu na 200 stepeni. Za to vreme obložite pleh papirom za pečenje, na njega stavite filete lososa, prelijte ih maslinovim uljem, začinite morskom solju i biberom. Pecite oko 20 do 25 minuta.

Lososa možete jesti sa bilo kojoj vrstom povrća, kao i uz pire krompir ili salatu.

Izvor: Stvar ukusa