NAPRAVITE DOMAĆI KVASAC: Brzo i lako od samo 3 sastojka, a testo će od njega rasti kao ludo

Evo kako da napravite domaći kvasac.

Shutterstock

Koliko puta vam se desilo da taman što se spremite da napravite omiljenu pogaču ili drugu poslasticu i shvatite da nemate kvasac u kući. Ne brinite, ne morate da idete do radnje iz udobnosti doma, možete ga napraviti sami i uvek biti spremni za omiljene recepte. Ono što je važno je da sastojke pomešate u staklenoj posudi i da u njoj čuvate kvasac, nije poželjno da bude od plastike.

Sastojci:

  • 1 šolja brašna
  • 1 šolja mlake vode
  • 1 kašika šećera

Priprema:

Pomešajte sve sastojke u glatku masu, pokrijte gazom ili folijom i ostavite na toplom, samo vodite računa da nije na direktnoj toploti, jer to ubija kvasac. Proces fermentacije traje od 3-7 dana u zavisnosti koje ste brašno koristili i da li ste dodali šećer. Gotovo je kada s pojave mehurići na njemu i kada osetite poznat miris vrenja. Za jedan kilogram brašna biće vam potrebno oko dve šolje domaćeg kvasca.  Ako želite da imate kvasac pri ruci svakog dana, možete u teglu sa domaćim kvascem, svaki dan dodavati po pola šolje mlake vode i brašna. Tako ćete ga "hraniti" svaki dan i imaćete konstantnu proizvodnju. Tada treba da mešate masu nakon dodavanja, pa koristite silikonsku ili drvenu varjaču.

Izvor: Stvar ukusa