MNOGI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU PALAČINKE: Trik je u jednom sastojku zbog kog se neće biti žilave

Napravite najbolje palačinke ikada, a u nastavku teksta saznajte u čemu je trik.

Shutterstock

Tanke i meke palačinke koje se savršeno peku i filuju, bez rizika da budu žilave ili da se pokidaju, nije uvek lako napraviti. 

Većina domaćica navikla je da smesu za palačinke razblažuje mlekom ili običnom vodom. Upravo je mleko glavni krivac zbog kog palačinke mogu da postanu žilave, posebno kad se u smesu stavi malo više brašna. S druge strane, ni razblaživanje testa običnom vodom ne daje dobre rezultate.

Majstori za pravljenje ove poslastice uvek koriste kiselu vodu, a ovo je recept za palačinke koje uvek uspevaju, tanke su kao flis-papir i pritom se neće pokidati.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 500 g brašna
  • 400 ml kisele vode
  • 1 kesica vanilin šećera
  • malo soli

Priprema:

Mikserom umutite jaja da zapene, pa dodajte brašno i kiselu vodu i nastavite da mutite. Pred kraj mućenja dodajte šećer i so, dobro promešajte i ostavite da smesa odstoji desetak minuta. Zagrejte ringlu, spustite tiganj bez ikakve masnoće i ostavite ga da tako odstoji na ringli trideseatk sekundi. Potom u tiganj sipajte malo ulja ili masti, kutlačom dodajte smesu za palačinke, ravnomerno je rasporedite po tiganju i pecite uobičajeno.

Izvor: Stvar ukusa