Rusi obično pripremaju testo sa kefirom ili jogurtom jer je zbog tog sastojka mekano. Ako volite pite i peciva, ovaj recept će vam pomoći da brzo i bez muke napravite testo i to bez kvasca. Glavna prednost ovog testa je što ne upija ulje, pa su peciva nemasne. Zbog svoje jednostavne pripreme i toga što ne upijaju ulje, mnoge domaćice ga nazivaju "pametnim". U procesu kuvanja, ulje se sipa u tiganj samo jednom - na samom početku.
Iznenađujući sastojak koji dodajete je votka i ona će učiniti da pecivo ne upije ulje.
Sastojci:
- 600-700 g brašna
- 500 ml kefira (može kiselo mleko)
- 1 jaje
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašike pavlake
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašika votke
Priprema:
Jaje umutite, pa dodajte bikarbonu, pavlaku i kefir. Sipajte brašno i so, malo umesite, pa dodajte votku. Dobro umesite testo i ostavite kratko da naraste na toplom. Posle razvucite testo i napravite pitu ili neko pecivo. Možete da filujete sirom, džemom, mesom...
Izvor: Stvar ukusa