KAKO SE SPREMA "PAMETNO" TESTO KOJE NE UPIJA ULJE: Trik je u jednom iznenađujućem tajnom sastojku

Najlakši način da napravite testo koje ne upija ulje dok se prži.

Shutterstock

Rusi obično pripremaju testo sa kefirom ili jogurtom jer je zbog tog sastojka mekano. Ako volite pite i peciva, ovaj recept će vam pomoći da brzo i bez muke napravite testo i to bez kvasca. Glavna prednost ovog testa je što ne upija ulje, pa su peciva nemasne. Zbog svoje jednostavne pripreme i toga što ne upijaju ulje, mnoge domaćice ga nazivaju "pametnim". U procesu kuvanja, ulje se sipa u tiganj samo jednom - na samom početku. 

Iznenađujući sastojak koji dodajete je votka i ona će učiniti da pecivo ne upije ulje. 

Sastojci:

  • 600-700 g brašna 
  • 500 ml kefira (može kiselo mleko) 
  • 1 jaje 
  • 1/2 kašičice soli 
  • 2 kašike pavlake 
  • 1 kašičica sode bikarbone 
  • 1 kašika votke 

Priprema:

Jaje umutite, pa dodajte bikarbonu, pavlaku i kefir. Sipajte brašno i so, malo umesite, pa dodajte votku. Dobro umesite testo i ostavite kratko da naraste na toplom. Posle razvucite testo i napravite pitu ili neko pecivo. Možete da filujete sirom, džemom, mesom... 

Izvor: Stvar ukusa