STARINSKI RECEPT ZA DOMAĆE KORE: Napravite najbolje savijače, gibanicu i burek uz par jednostavnih trikova

Umesto onih iz prodavnice sada jednostavno napravite sami domaće kore za burek i pite.

Shutterstock

Pite spadaju u jednostavne recepte koje možete da pripremate kada ne znate šta bi, ili kada vam se najave gosti. Uzmete kupovne kore, nafilujete i ispečete. Ništa lakše, zar ne? Ali svi se sećamo onih bakinih pita od domaćih kora koje se prosto tope u ustima i mame na parče više. Zato vam danas donosimo recept za upravo te bakine domaće kore od kojih možete napraviti najukusniji burek, ali i slane i slatke pite.

Sastojci:

  • 800 g belog brašna
  • 500 ml vode
  • malo soli
  • 2 kašičice sirćeta

Priprema:

Trik koji se primenjuje odmah na početku jeste taj da se brašno mora jednom ili dva puta prosejati kroz sito da bi kore na kraju bile dobre. U brašnu formirajte udubljenje u koje ćete dodati so i sirće, a zatim i malo vode. Tečnost se dodaje tako da se dobije meko i elastično testo. Dodajte malo brašna i dobro umesite. Pravo mešenje, kao što su to radile naše bake, traje najmanje 20 minuta, tako da ćete na taj način dobiti najbolji rezultat. Zatim formirajte oblik rolne od testa i isecite ga na komade od 10ak centimetara.

Svaki komad oblikujte u loptu. Oklagijom razvaljajte loptice. Dobijeno testo lagano razvucite, premažite sa malo ulja da se kore ne bi slepile i ostavite da odstoji pola sata. Kore razvlačite tako što ćete ih jednu po jednu stavljati na čaršav i nežno povlačiti ivice sa svih strana ka spolja. Ovako pripremljene kore premažite istopljenim maslacem i filujte nadevom po želji. Kora se urola i zatim oblikuje u oblik puža u tepsiji. Poprskajte sve sa malo ulja ili istopljenog maslaca i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Izvor: Stvar ukusa