Cvekla je korenasta biljka koja je sada u jeku svoje sezone te je dobro koristiti je za jela i napitke, naročito zbog toga što je dobra za imunitet. Kao i svako povrće i hrana, i cvekla može brzo da se pokvari, ali zahvaljujući triku koji predlaže šefica kuhinje Elena Nikiforova, moći ćete duže vreme da uživate u savršenim dobrobitima cvekle. Možda će vas zanimati i zašto se dodaje sirće prilikom kuvanja cvekle.
Prokuvajte cveklu sa dodatkom šećera, a na kraju kuvanja dodajte limunsku kiselinu na vrh noža - ovaj način kuvanja će je osloboditi zemljanog ukusa i tako skuvanu ćete moći duže da je upotrebljavate za razna jela. S obzirom da prethodno treba da je pripremite za kuvanje, pročitajte kako da lako oljuštite i očistite cveklu.
Predlažemo i salatu sa cveklom, šargarepom i jabukom:
Sastojci:
- 1 kuvana cvekla po preporuci Elene Nikiforove
- 1 šargarepa
- 1 jabuka
- rendana kora 1 limuna
Recept za salatu:
Cveklu, šargarepu i jabuku iseckajte pomoću rendea. U to dodajte i rendanu koricu jednog limuna. Pomešajte sve sastojke i po želji dodajte maslinovo ulje, limunov sok, so i biber. Promešajte i uživajte. Možda ćete želeti da isprobate i recept za zimnicu od cvekle.
Pročitajte i na koji način je profesionalna kuvarica otkrila kako brže da dinstate cveklu u tignanju
BONUS VIDEO
StvarUkusa