Sve i da ste iskusna domaćica sigurno vam se desilo nekoliko puta da presolite jelo. To jeste problem jer ako ne znate kako da popravite štetu, sve što možete da uradite jeste da ga bacite, a to nije baš najsjajnije rešenje, jer sav vaš trud i novac propadaju. Verovatno ste čuli za trik sa krompirom, ali on se koristi uglavnom za kuvana jela. Kockice krompira se ubace u supi, čorbu, paprikaš... i tokom kuvanja on pokupi višak soli. Ali, postoje i drugi saveti koji će vam olakšati ako dospete u situaciju da ste presolili jelo

Dodajte neku kiselu namirnicu

Ako u jelo sipate limunov sok, sirće i sok od paradajza možete da neutrališete slanoću. Bitno je da izaberete kiselu namirnicu koja se uklapa sa ostalim sastojcima u vašem jelu. Kada ste u nedoumici, koristite kiselinu neutralnog ukusa poput pirinčanog sirćeta ili belog vinskog sirćeta; oni su kompatibilni sa mnogo različitih jela.

Dodajte zaslađivač

Ako želite da neutrališete slanoću jela dodajte smeđi šećer ili javorov sirup koji će jelu dodati karakterističan ukus karamele, što je doba kombinacija. Ako želite neutraliniji sastojak stavite beli šećer.

Dodajte mlečne proizvode

Mlečni proizvodi kao što su pavlaka za kuvanje ili puter se dodaju u jela koja se duže krčkaju. Oni neće skroz neutralisati slanoću, ali će jelo dobiti kremastiju strukturu, pa ćete prevariti nepca. Ako dodajete sastojke kao što su kiselapavlaka ili komadić krem sira, njih stavite u gotovo jelo koje ste sklonili sa šporeta. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE