Svima se bar jednom desilo da presole jelo, bez obzira koliko imali kulunarskog iskustva. Bilo da se radi o supi, gulašu ili sosu, ne morate da očajavate jednostavno rešenje se nalazi baš u vašoj kuhinji.
Krompir ili jabuka treba uvek da vam budu pri ruci.
Ovaj trik su koristile naše bake - kad presolite jelo, ubacite jedan oljušteni krompir ili jabuku, koji će upiti višak soli i nakon kuvanja ga izbacite iz jela. Iskusni kuvari savetuju da jelo treba isprobavati tokom cele pripreme, a ne samo na kraju.
Odličan dodatak preslanim jelima je povrće poput tikvica nasečenih na kockice, koje će neutralizovati slani ukus, a sos u koji ste dodali previše začina najbolje je ublažiti slatkim ukusima poput paradajza, koji će ublažiti ljutinu.
Mnogi iskusni kuvari u previše začinjena jela predlažu dodavanje masnije pavlake, poput one za šlag bez šećera ili drugog kremastog mlečnog proizvoda koji će ublažiti sos. Možete dodati i malo mleka sa gustinom i rastopljenim sirom ili blagim sirom za mazanje. Možete dodati i vodu, a ako nakon toga treba da zgusnete jelo, posegnite za malo gustina ili skroba, a možete dodati i bešamel sos.
I kiselina pomaže u ublažavanju slanog ukusa, pa slobodno presoljenom jelu dodajte limunov sok ili sirće, koji takođe pomažu ako ste jelo previše zaljutili.
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom