Krompir je jedna od namirnica koja može da se sprema na bezbroj načina. Bilo da se kuva, prži ili peče podjednako je ukusan, te ga sve domaćice uvek imaju u kuhinji. Ako ste od onih što ne vole da idu u nabavku svaki dan i uvek kupujete na veliko, postoji mogućnost da ukoliko ste kupili veće zalihe krompira on posle određenog vremena počne da klija.

Na svu sreću postoje načini kako da do toga ne dođe, a u nastavku teksta pročitajte koji su to.

Jedan od najlakših načina kako da sprečite da krompir proklija je uz pomoć jedne jabuke. Sve što treba da uradite je da stavite jednu jabuku u sredinu posude ili džaka u kome držite krompir. Jabuka proizvodi i ispušta etilen, prirodnu supstancu koja sprečava nastanak korenja i klijanje krompira.

Takođe je jako važno da izbegavate držanje krompira u plastičnim kesama, uvek su bolje rešenje one napravljene od papira ili kartonske kutije, pa čak i plastične posude. Najlon kese onemogućavaju krompiru da "diše", što značajno skraćuje njegov rok trajanja.

Ovo povrće uvek čuvajte na hladnom, suvom i mračnom mestu. Najbolje za skladištenje su podrum ili garaža, a možete i da ga držite u špajzu, negde na poslednjoj polici što dalje od izvora svetlosti. Ono što je posebno važno je da krompir nikada ne držite u frižideru jer veoma niske temperature pretvaraju njegov škrob u šećer, što može znajačno da mu promeni ukus i strukturu.

Takođe vrlo je važno da ga držite što dalje od luka. Krompir i luk ispuštaju određenje supstance od kojih oba povrća brže trule i kvare se.

Izvor: Stvar ukusa