Danas ljudi imaju sve manje vremena, bilo zbog privatnih ili poslovnih obaveza. Često se odlučuju za naručivanje hrane ili nešto što se brzo ili lako sprema. Ali, bitno je da se svakoga dana hranimo zdravo i da imamo bar jedan kuvani obrok. Mi vam predlažemo da olakšate sebi i da isplanirate nedeljni meni. Možda vam deluje komplikovano i naporno, ali ako odvojite jedan dan i dobro se organizujete, uštedećete mnogo vremena i truda, a hranićete se odlično. Kada planiramo obroke unapred, pogotvo za celu nedelju, uvek smo u nedoumici koliko dugo tako pripremljena hrana može da stoji. Iskusne domaćice su podelile savete koji će vam dosta olakšati planiranje, a prvo čega treba da se pridžavate je rok upotrebe. Nije svako jelo pogodno za svaki dan u nedelji, jer imaju drugačiji rok trajanja, zbog načina pripreme ili sastojaka. Ali ne brinite, i za takve situacije postoje pravila. Ako računamo da hranu pripremate u nedelju, onda u ponedeljak i utorak možete da jedete sveže salate, sirova ili riblja jela, jer ovi obroci mogu da stoje u frižideru samo dan, dva, pa je dobro da se pojedu već na početku nedelje. Sreda i četvrtak su pogodni za kuvana i pržena jela koja mogu da stoje u frižideru 3-4 dana. A za duže skladištenje izaberite jela koja mogu da se zamrznu.
Najbolje je plan obroka zapisati po danima i broju osoba za koje se sprema, pa tek onda krenuti u nabavku namirnica. Još jedna stvar je bitna kod pripreme jela za celu porodicu. Povrće, pirinač i testeninu nemojte da kuvate dok ne omekšaju, već al dente. To znači da namirnica bude kuvana, ali i dovoljno čvrsta kako se pri podgrevanju ne bi pretvorila u kašu.
U nastavku teksta pročitajte koliko dugo određene namirnice mogu da ostanu u frižideru ili zamrzivaču:
Proizvodi od mesa (kuvano, prženo):
- 3–5 dana u frižideru
- 4-6 meseci u zamrzivaču
Čorbe ili supe:
- 3-4 dana u frižideru
- 2-3 meseca u zamrzivaču
Proizvodi od živine (kuvano, pečeno):
- 3-4 dana u frižideru
- 4-6 meseci u zamrzivaču
Jela od kuvane ili pržene ribe:
- 1-2 dana u frižideru
- 4-6 meseci u zamrzivaču
Tvrdo kuvana jaja:
- 1-2 nedelje u frižideru
- Ne preporučuje se zamrzavanje
Jela sa sirovim jajetom:
- 1-2 dana u frižideru
- Ne preporučuje se zamrzavanje
Hleb, zemičke:
- 2-3 dana van frižidera
- 4-6 meseci u zamrzivaču
Sirove salate:
- 1-2 dana u frižideru
- Ne preporučuje se zamrzavanje
Pirinač (kuvan al dente):
- 3-4 dana u frižideru
- 1-2 meseca u zamrzivaču
Testenina (kuvana al dente):
- 1-2 dana u frižideru
- 1 mesec u zamrzivaču
Kinoa (kuvana):
- 2-3 dana u frižideru
- Ne preporučuje se zamrzavanje
Musli (natopljen):
- 1-2 dana u frižideru
- Ne preporučuje se zamrzavanje
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem