Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostalo

Osmislite obroke na vreme: PREDLOZI ZA RUČAK ZA NEDELJU DANA

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Osmislite obroke na vreme: PREDLOZI ZA RUČAK ZA NEDELJU DANA

Izvor: Foto: Shutterstock

Zbog posla i obaveza u kući, ljudi često moraju na vreme da se organizuju kako bi sve postigli. Zato vam mi predlažemo 7 obroka za nedelju dana kako biste sebi olakšali bar malo.

Šta da kuvam danas? Ovo je pitanje koje stalno postavljate, jer mislite kako vrtite 3 jela u krug. Sada pronađite inspiraciju za obroke koji se jednostavno pripremaju, a neverovano su ukusni.

Piletina i krompir u bešamel sosu 

rucak-koji-se-dugo-pamti-piletina-i-krompir-u-besamel-sosu-video-640x360
Izvor: Foto: Igy the cook

Sastojci:

  • 3 manja krompira
  • 1 praziluk
  • 500 g pilećih grudi
  • 200 g šampinjona
  • 150 g kačkavalja
  • mast
  • so
  • italijanska mešavina začina
  • 50 g putera
  • 30 g brašna
  • 500 ml hladnog mleka
  • 40 g parmezana

Priprema:

Stavite krompir u ljusci da se kuva. Izdinstajte pečurke. Kad su gotove, sklonite ih sa strane i u isti tiganj dodajte praziluk, malo propržite, posolite i dodajte pileće meso. Posolite i dodajte mešavinu začina. Vratite pečurke u meso.

Za bešame: U šerpu sipajte puter, dodajte brašno, malo propržite i dodajte hladno mleko. Dodajte rendani kačkavalja. Prelijte meso bešamel sosom, promešajte, stavite u nauljen pleh i pospite parmezanom. Pecite na 180°C 35 minuta.

Kuvana glavica kupusa punjena mlevenim mesom

rucak-za-celu-porodicu-kuvana-glavica-kupusa-punjena-mlevenim-mesom-video-640x318
Izvor: Foto: Gurman tv

Sastojci:

  • 1 glavica kupusa
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 200 g mlevenog mesa
  • ½ kašičice soli
  • ⅓ kašičice bibera
  • 1 belance
  • 2 kašike kukuruznog skroba

Za sos:

  • 2 kašike ulja
  • 200 ml paradajz sosa
  • ½ kašičice soli
  • ⅓ kašičice bibera

Priprema:

Mleveno meso posolite i pobiberite, pa dodajte sitno secakn beli luk. Zatim dodajte sitno seckani crni luk, 70 g kupusa isečenog na trakice, belance i skrob. Lepo sjedinite.

Izdubite kupus, pa ga napunite mlevenim mesom. Stavite u dublju šerpu i prelijte sa 300 ml vode. Poklopite i kuvajte 15 minuta.

U šerpi zagrejte ulje, pa dodajte paradajz sos, so i biber. Kuvajte dok ne proključa, pa prelijte kupus.

Musaka sa praškom šunkom i krompirom

zanimljiv-nacin-pripreme-recept-za-musaku-ali-umesto-mesa-koristite-ovu-namirnicu-640x356
Izvor: Foto: Kuhinja Valentina Mašković

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 300 g šunke
  • 3-4 komada jaja
  • 200 g kačkavalja
  • 2 glavice luka
  • 500 ml mleka
  • biber, so
  • ulje

Priprema:

Krompir očistite i obarite u vodi koju ste posolili. Zatim luk iseckajte na rebarca i propržite u ulju. Obareni krompir iseckajte na kolutove.

Ređajte u nauljenu tepsiju krompir, šunku isečenu na kockice, izrendani kačkavalj i preko upržen luk. Tako ponavljajte dok ne utrošite namirnice. Krompirom zatvarate.

Jaja posolite i pobiberite, pa umutite. Dodajte mleko i prelijte preko krompira. Sipajte pola preliva, pa negde na sredini pečenja dodajte ostatak preliva.

Pecite na 180°C nekih 15-20 minuta. Kada se ispeče izrendajte još malo kačkavalja preko i vaše jelo je gotovo.

Carsko meso sa krompirom

fenomenalan-obrok-za-celu-porodicu-po-pristupacnim-cenama-carsko-meso-sa-krompirom-video
Izvor: Foto: Printscreen/YT/Recepttura

Sastojci:

  • 1,3 kg carskog mesa (svinjski pauflek)
  • so po ukusu
  • 1 kašika senfa
  • ½ kašičice mlevene crvene paprike
  • oko 100 ml suncokretovog ulja
  • 1 kg krompira

Priprema:

Meso operite i osušite ubrusom. Kožu izrežite oštrim nožem na kockice dimenzija oko 2×2 cm (režite plitko, tako da isečete samo kožu i masnoću ispod nje, ali ne i meso).

Meso posolite sa svih strana i pospite mlevenom paprikom. U posudi pomešajte senf i manju količinu ulja, pa s tom smesom premažite meso. Prebacite u pleh, dodajte ostatak ulja i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 150°C 3 sata.

Nakon 2,5 sata pečenja očistite krompir i operite ga. Isecite ga na kriške i kuvajte u posoljenoj vodi 10 minuta nakon ključanja. Procedite krompir.

Posle 3 sata izvadite meso iz rerne i pojačajte temperaturu da se rerna zagreje na 220°C. Izvaditi meso, prebacite krumpir u pleh i svaku krišku uvaljajte u masnoću, pa vratite meso. Vratite pleh u rernu i pecite još 20 minuta na 220°C.

Kad je gotovo, meso pre sečenja ostavite da se ohladi 10 minuta.

Pileći paprikaš sa pavlakom

recept-za-vikend-rucak-pileci-paprikas-sa-pavlakom-u-socnom-saftu
Izvor: Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • veće pile
  • 2 glavice luka
  • kašičica brašna
  • kašičica slatke mlevene paprike
  • malo ljute mlevene paprike ili feferon, po želji
  • kašika paradajz-pirea
  • veza peršuna
  • 1 dl kisele pavlake
  • mast ili ulje
  • so, biber

Priprema:

Na ulju dosta dugo dinstajte sitno seckan posoljen luk (dok ne postane kašast), pa dodajte mlevenu papriku i promešajte. Ubacite posoljene komade pileta i pobiberite. Dinstajte uz mešanje na laganoj vatri u sopstvenom saftu.

Kad sva tečnost ispari, pospite brašnom da se malo proprži, pa nalijte toplom vodom da ogrezne i dodajte paradajz-pire. Nastavite da dinstate pokriveno, sve dok meso ne bude mekano. Kad skinete s vatre, umešajte kiselu pavlaku i pospite sitno seckanim peršunom.

Leskovački uštipci

poslastica-od-mlevenog-mesa-recept-za-prave-leskovacke-ustipke
Izvor: Foto: Shuterstock

Sastojci:

  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 50 g suve slanine
  • 100 g kačkavalja
  • 2 čena belog luka
  • 1 ljuta papričica
  • so, biber

Priprema:

Mleveno meso dobro izmešajte. Slaninu i kačkavalj isecite na kockice i pomešajte s mesom. Dodajte i sitno seckani beli luk i papričicu, pa umesite.

Vlažnim rukama od ove mase pravite uštipke. Pecite ih na dobro ugrejanom roštilju, okrećući ih na sve strane.

SAVET: Leskovačke uštipke možete da pržite i u tiganju s dubljim dnom, na vrlo malo ulja.

Paprike punjene krompirom

posni-rucak-na-starinski-nacin-paprike-punjene-krompirom-jeftin-obrok-bez-mesa
Izvor: Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 8 paprika
  • 6 krupnih krompira
  • 1 šargarepa
  • 2 paradajza
  • 1 glavica crnog luka
  • 1-2 čena belog luka
  • ulje, so i biber
  • peršun, suvi začin

Priprema:

Očistite paprike od semenki. Krompir, šargarepu i luk oljuštite i izrendajte, pa začinite po ukusu. Jedan paradajz usitnite u blenderu, pa dodajte u ovu smesu. Sipajte i par kašika ulja, pa dobro promešajte.

Punite svaku papriku i ređajte u đuveč – nema potrebe da ih zatvarate, jer krompir neće da nabubri kao pirinač u klasičnim paprikama s mesom. Ostali paradajz izblendajte, pa posolite, dodajte malo šećera, sipajte i malo ulja, pa ovu smesu kašikom sipajte oko paprika. Pecite na temperaturi od 200°C oko sat vremena. Da paprike ne izgore, povremeno prekrijte pek-papirom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs 

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti