Zbog posla i obaveza u kući, ljudi često moraju na vreme da se organizuju kako bi sve postigli. Zato vam mi predlažemo 7 obroka za nedelju dana kako biste sebi olakšali bar malo.
Šta da kuvam danas? Ovo je pitanje koje stalno postavljate, jer mislite kako vrtite 3 jela u krug. Sada pronađite inspiraciju za obroke koji se jednostavno pripremaju, a neverovano su ukusni.
Piletina i krompir u bešamel sosu
Sastojci:
- 3 manja krompira
- 1 praziluk
- 500 g pilećih grudi
- 200 g šampinjona
- 150 g kačkavalja
- mast
- so
- italijanska mešavina začina
- 50 g putera
- 30 g brašna
- 500 ml hladnog mleka
- 40 g parmezana
Priprema:
Stavite krompir u ljusci da se kuva. Izdinstajte pečurke. Kad su gotove, sklonite ih sa strane i u isti tiganj dodajte praziluk, malo propržite, posolite i dodajte pileće meso. Posolite i dodajte mešavinu začina. Vratite pečurke u meso.
Za bešame: U šerpu sipajte puter, dodajte brašno, malo propržite i dodajte hladno mleko. Dodajte rendani kačkavalja. Prelijte meso bešamel sosom, promešajte, stavite u nauljen pleh i pospite parmezanom. Pecite na 180°C 35 minuta.
Kuvana glavica kupusa punjena mlevenim mesom
Sastojci:
- 1 glavica kupusa
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 200 g mlevenog mesa
- ½ kašičice soli
- ⅓ kašičice bibera
- 1 belance
- 2 kašike kukuruznog skroba
Za sos:
- 2 kašike ulja
- 200 ml paradajz sosa
- ½ kašičice soli
- ⅓ kašičice bibera
Priprema:
Mleveno meso posolite i pobiberite, pa dodajte sitno secakn beli luk. Zatim dodajte sitno seckani crni luk, 70 g kupusa isečenog na trakice, belance i skrob. Lepo sjedinite.
Izdubite kupus, pa ga napunite mlevenim mesom. Stavite u dublju šerpu i prelijte sa 300 ml vode. Poklopite i kuvajte 15 minuta.
U šerpi zagrejte ulje, pa dodajte paradajz sos, so i biber. Kuvajte dok ne proključa, pa prelijte kupus.
Musaka sa praškom šunkom i krompirom
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 300 g šunke
- 3-4 komada jaja
- 200 g kačkavalja
- 2 glavice luka
- 500 ml mleka
- biber, so
- ulje
Priprema:
Krompir očistite i obarite u vodi koju ste posolili. Zatim luk iseckajte na rebarca i propržite u ulju. Obareni krompir iseckajte na kolutove.
Ređajte u nauljenu tepsiju krompir, šunku isečenu na kockice, izrendani kačkavalj i preko upržen luk. Tako ponavljajte dok ne utrošite namirnice. Krompirom zatvarate.
Jaja posolite i pobiberite, pa umutite. Dodajte mleko i prelijte preko krompira. Sipajte pola preliva, pa negde na sredini pečenja dodajte ostatak preliva.
Pecite na 180°C nekih 15-20 minuta. Kada se ispeče izrendajte još malo kačkavalja preko i vaše jelo je gotovo.
Carsko meso sa krompirom
Sastojci:
- 1,3 kg carskog mesa (svinjski pauflek)
- so po ukusu
- 1 kašika senfa
- ½ kašičice mlevene crvene paprike
- oko 100 ml suncokretovog ulja
- 1 kg krompira
Priprema:
Meso operite i osušite ubrusom. Kožu izrežite oštrim nožem na kockice dimenzija oko 2×2 cm (režite plitko, tako da isečete samo kožu i masnoću ispod nje, ali ne i meso).
Meso posolite sa svih strana i pospite mlevenom paprikom. U posudi pomešajte senf i manju količinu ulja, pa s tom smesom premažite meso. Prebacite u pleh, dodajte ostatak ulja i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 150°C 3 sata.
Nakon 2,5 sata pečenja očistite krompir i operite ga. Isecite ga na kriške i kuvajte u posoljenoj vodi 10 minuta nakon ključanja. Procedite krompir.
Posle 3 sata izvadite meso iz rerne i pojačajte temperaturu da se rerna zagreje na 220°C. Izvaditi meso, prebacite krumpir u pleh i svaku krišku uvaljajte u masnoću, pa vratite meso. Vratite pleh u rernu i pecite još 20 minuta na 220°C.
Kad je gotovo, meso pre sečenja ostavite da se ohladi 10 minuta.
Pileći paprikaš sa pavlakom
Sastojci:
- veće pile
- 2 glavice luka
- kašičica brašna
- kašičica slatke mlevene paprike
- malo ljute mlevene paprike ili feferon, po želji
- kašika paradajz-pirea
- veza peršuna
- 1 dl kisele pavlake
- mast ili ulje
- so, biber
Priprema:
Na ulju dosta dugo dinstajte sitno seckan posoljen luk (dok ne postane kašast), pa dodajte mlevenu papriku i promešajte. Ubacite posoljene komade pileta i pobiberite. Dinstajte uz mešanje na laganoj vatri u sopstvenom saftu.
Kad sva tečnost ispari, pospite brašnom da se malo proprži, pa nalijte toplom vodom da ogrezne i dodajte paradajz-pire. Nastavite da dinstate pokriveno, sve dok meso ne bude mekano. Kad skinete s vatre, umešajte kiselu pavlaku i pospite sitno seckanim peršunom.
Leskovački uštipci
Sastojci:
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- 50 g suve slanine
- 100 g kačkavalja
- 2 čena belog luka
- 1 ljuta papričica
- so, biber
Priprema:
Mleveno meso dobro izmešajte. Slaninu i kačkavalj isecite na kockice i pomešajte s mesom. Dodajte i sitno seckani beli luk i papričicu, pa umesite.
Vlažnim rukama od ove mase pravite uštipke. Pecite ih na dobro ugrejanom roštilju, okrećući ih na sve strane.
SAVET: Leskovačke uštipke možete da pržite i u tiganju s dubljim dnom, na vrlo malo ulja.
Paprike punjene krompirom
Sastojci:
- 8 paprika
- 6 krupnih krompira
- 1 šargarepa
- 2 paradajza
- 1 glavica crnog luka
- 1-2 čena belog luka
- ulje, so i biber
- peršun, suvi začin
Priprema:
Očistite paprike od semenki. Krompir, šargarepu i luk oljuštite i izrendajte, pa začinite po ukusu. Jedan paradajz usitnite u blenderu, pa dodajte u ovu smesu. Sipajte i par kašika ulja, pa dobro promešajte.
Punite svaku papriku i ređajte u đuveč – nema potrebe da ih zatvarate, jer krompir neće da nabubri kao pirinač u klasičnim paprikama s mesom. Ostali paradajz izblendajte, pa posolite, dodajte malo šećera, sipajte i malo ulja, pa ovu smesu kašikom sipajte oko paprika. Pecite na temperaturi od 200°C oko sat vremena. Da paprike ne izgore, povremeno prekrijte pek-papirom.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem