Pasulj je neizostavan deo domaće kuhinje - hranljiv, ukusan i savršen i za posne i za mrsne trpeze. Ipak, svi znamo njegovu manje prijatnu stranu: posle tanjira pasulja, često sledi osećaj nadutosti i neprijatnosti.

Srećom, postoji jednostavan trik koji to može sprečiti, a potrebna vam je samo šargarepa.

 Zašto pasulj izaziva nadimanje

Pasulj je prava riznica proteina i vlakana, ali sadrži i oligosaharide – složene šećere koje naš organizam ne može potpuno da svari. Kada stignu do creva, bakterije ih razgrađuju i tom prilikom stvaraju gasove. Taj proces je prirodan, ali može izazvati osećaj težine, nadutosti i nelagodnosti.

Začini koji pomažu varenju:

Dodajte kim, komorač ili lovorov list. Oni ne samo da daju divan miris, već i pomažu digestivnom sistemu.

Kada dodati šargarepu

Pre kuvanja, potopite pasulj preko noći – Ostavite ga da stoji u vodi 8 do 12 sati, pa tu vodu obavezno prospite pre kuvanja. Na taj način uklanjate deo šećera koji izaziva gasove.

Zatim tokom kuvanja u drugoj ili čak trećoj vodi, jednostavno ubacite celu ili krupno iseckanu šargarepu u šerpu sa pasuljem. 

Šargarepa tokom termičke obrade ublažava dejstvo teško svarljivih šećera iz pasulja i doprinosi boljoj probavljivosti jela. Ne “upija” gasove, ali pomaže da se oni u manjoj meri stvore.

Kao dodatni bonus, šargarepa daje jelu blagu slatkastu notu i bogatiju boju. Kada je pasulj skuvan, možete je izvaditi ili izgnječiti i umešati nazad za puniji ukus i kremastu teksturu.

Ako vas zanima još kulinarskih trikova i saveta, pogledajte u čemu je tajna savršeno kremastog krompir pirea.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.