NE BACAJTE PREVIŠE ZAČINJENO ILI PRESOLJENO JELO: Dodavanjem ovih namirnica spasićete vaš ručak

Ako ste jelo presolili ili zaljutili, ne morate da se brinete, određene namirnice mogu biti rešenje za to.

Shutterstock

Ako ste napravili za ručak šta ste želeli, ali ste ga previše začinili, nema potrebe da se nervirate ili da ga bacate. Uz određene namirnice možete oživeti vaše jelo, tako da će ponovo biti jestivo. Ukoliko ste stavili više začina nego što je potrebno možete sipati malo mleka ili jogurta, ali i sirće ili limun. Dok jelo koje je previše ljuto, možete ublažiti dodavanjem glavnog sastojka, a toplotu jela šećerom. Uz ove savete i kada pogrešite moći ćete da konzumirate vašu hranu i nećete morati da se pitate šta sa njom. Takođe, ako posuđe budete pravilno održavali, hrana se neće lepiti, a bilo bi dobro i da znate šta sa uljem kada zavšite sa prženjem.

Uz ove sastojke smanjite začinjenost hrane:

Mlečni proizvodi i kisele tečnosti

Jedan od najboljih načina za suzbijanje previše začinjene hrane je dodavanje mlečnih proizvoda: punomasno mleko, pavlaka, jogurt, sir ili pavlaka. Takođe, kisele tečnosti poput sirćeta, limuna ili iseckanog paradajza mogu da preseku začinjenu hranu.

Šećer i skorb

Šećeri pomažu u neutralisanju toplote kao što je čili paprika. Zato pokušajte da dodate malo šećera ili meda kako biste uravnotežili ljute ukuse. Kako biste ublažili pikantnost obroka uzmite testeninu, hleb ili pirinač.

Povećajte ostale sastojke

Smanjite ljutinu dodavanjem više glavnih komponenti. To može da znači više čorbe, mesa ili povrća, u zavisnosti od toga šta pravite.

Ovi trikovi će vam pomoći da i presoljeno jelo bude ukusno i oduševi ukućane i goste

Skrob kao pomoć

Dodatkom skrobnih namirnica ćete ublažiti preslan i prezačinjen ukus supa i variva. Dodajte ceo krompir jelu i on će upiti i razblažiti so.

Dodajte vode

Jedan od najlakših načina da spasite presoljeno varivo je da dodate još vode i produžite vreme kuvanja. Može se desiti da jelo zbog toga ima blaži ukus, ali dodajte još začina i vratite harmoniju aromi.