Obično većina jela koje pripremamo zahtevaju prženje u manjoj ili većoj količini ulja jer nema čoveka koji ne uživa u krofnama i uštipcima, a znamo da nam za oba treba mnoogo ulja. Međutim, postavlja se pitanje šta raditi sa ostatkom ulja nakon pripreme jela?
Većina domaćica prosipa ulje nakon prženja u sudoperu ili u wc šolju. Ipak, nijedna od te dve opcije nije dobra. Naime, postoji ozbiljna opasnost da se zbog hemijskih procesa sa ostalim jedinjenjim, ova masnoća pretvori u naslage i izazove zapušenja. Još jedan razlog je zagađenje vode, koje ostavlja znatno opasnije u dugoročne posledice.
Mala količina iskorišćenog ulja može da zagadi ogromne količine vode, što predstavlja pravu katastrofu za reke u koje se izliva kanalizacija.
Postavlja se onda pitanje kako se rešiti iskorišćenog ulja?
Ukoliko je u tiganju ostalo jako malo ulja, pokupite ga ubrusima koje ćete posle baciti u smeće. Ako je ipak ostalo znatno više ulja nakon prženja, sačekajte da se dobro ohladi, pa ga preručite u plastičnu flašu, koju ćete dobro zatvoriti kako ulje ne bi iscurelo, i baciti je u kantu.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus