Vreme je da polako počete sa pripremom zimnice. Svi znamo da su domaći proizvodi mnogo boljeg ukusa nego kupovni, zato isprobajte ove godine neki od recepata za domaću zimnicu.

Priprema zimnice kuvanjem je najsigurniji način čuvanja voća tokom dugih zimskih meseci. Marmelada predstavlja voćnu mešavinu koja se kuva obično od jedne vrste voća (šljive, kruške, jabuke, maline, ribizle, breskve itd.) Naravno, mogu se praviti i različite kombinacije sa voćem. Najpoznatije kombinacije voća su jabuke sa kruškama, jagode sa ribizlom, maline sa jagodama, grožđe sa šljivama i jabukama, bundeva sa jabukama i dunjom.

Prvi uslov za kuvanje marmelade je apsolutna čistoća i posuđa i samog voća. Za marmeladu se sakupljaju dobro sazreli, čak i prezreli plodovi.  Ako se kuva mala količina marmelade, voće se skuva do kaše, a zatim filtrira kroz žičano sito da bi se pulpa uklonila. Postoje različite tehnologije - neki voće oljušte unapred, a druge domaćice melju sirovo voće mlinom za meso.

Ova opcija za kuvanje marmelade je dobra, ali kora mlevenog voća daje kiselinu. Ali i naše bake su bile vrlo kreativne.

Da bi se uravnotežila kiselina u marmeladi i plodovi lakše skuvali, umesto vode stavlja se luga. Luga je pripremljena stavljanjem prosejanog pepela u veliku posudu, preliva se vrelom vodom i ostavlja se da se izbistri. Pročišćena voda se naziva luga. Na 20 kg voća stavite 1 litar luge.

U različite vrste marmelada dodajemo različite količine šećera. Ovo naravno zavisi od slatkoće voća. Šećer kao sastojak garantuje trajnost proizvoda. Za bolji ukus, marmeladi se dodaju razni sastojci poput limunove ili pomorandžine kore, vanile, cimeta ili karanfilića.

Voće se kuva u velikoj posudi, a sama proceđena masa kuva se u širokoj posudi da brže isparava. Tokom kuvanja, smeša se neprestano meša drvenom kašikom. Kuvanje marmelade nastavlja se sve dok kašika koja prolazi duž dna ne podeli kipuću masu i ostavi trag koji se polako preliva. Slatku masu ne treba dugo kuvati, jer ona pocrni, dobija loš ukus, a šećer se karamelizuje. Dobro skuvana marmelada se 10-15 minuta aromatizira odgovarajućim ukusima pre nego što se ukloni sa vatre.

Marmelada se potom sipa u čiste, prokuvane i suve tegle.