Postoji mnogo vrsta jabuka, a samim tim i ukusa, ali zajedničko za sve je da imaju osvežavajuću aromu. Osim što se jedu sveže i dodaju salatama (slanim i slatkim) ili peku i kuvaju u poslasticama i pitama, jabuke se prerađuju se u sokove, džemove, bombone, voćne jogurte... Sušene jabuke su idealna za čajeve i kompote, a od jabuka se pravi izuzetno korisno, ukusno i lekovito sirće.

Kako biste uživali u ukusu jabuka i kada im nije sezona, napravite ovaj ukusni džem.

Postupak:

1. Jabuke (1 kg) operite, oljuštite, isecite na osmine, izvadite im semenke pa sve secite na listiće i nakapajte sokom od 1 limuna.

2. Badem (200 g) prelijte kipućom vodom, poklopite i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Oljuštite ga, ispecite u tiganju bez masnoće i grubo naseckajte. Pripremljenim jabukama dodajte 2 kašike belog ruma, badem, 2 štapića cimeta i stavite u šerpu za kuvanje.

3. Jednu kesicu želatina pomešajte sa 2 kašike šećera, umešajte u sečene jabuke i kuvajte na laganoj vatri uz mešanje dok ne provri.

4. Nakon toga dodajte ostatak šećera (ukupno vam je potrebno 500 g), uz stalno mešanje. Pustite da masa provri, kuvajte još oko tri minuta i pri tom skidajte penu. Vruć džem izlijte u čiste i zagrejane tegle i odmah ih zatvorite.