Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako kuvati povrće

Povrće sadrži veliku količinu vlakana, pa ga zbog lakšeg varenja treba kuvati. Ali, nikako predugo.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Kako bi se što bolje iskoristili hranljivi sastojci iz povrća i ono zadržalo lepu boju, potrebno je znati neke činjenice:

Pošto se veliki deo vitamina i minerala gubi prilikom kuvanja i ostaje u vodi u kojoj se kuvalo, najbolje je da se povrće upotrebljava za kuvanje supa ili variva jer će se tako hraljnivi sastojci maksimalno iskoristiti.

Kako bi povrće zadržalo lepu boju i sačuvalo što više hranljivih materija, minerala i vitamina, najbolje je kuvati ga u što manje vode i masnoće.

Iako se u receptima retko gde pominje, zapamtite da se povrće nikada ne kuva ili prži bez poklopca.

Takođe, nije preporučljivo ni potapanje povrća u vodi pre kuvanja, već ga samo treba dobro oprati pod mlazom hladne vode.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti