Peršun, ruzmarin, majoran, timijan, metvica, kadulja i kapar klasici su kada je reč o začinima, ali moderna kuhinja otkrila je i vlašac, estragon, origano, bosiljak, melisu, lavandu, medveđi luk, čubar, krasuljicu, grbicu, borač, korijandar, selen (ljupčac), matičnjak...

Koje god začinsko bilje da odaberete, postoji jedno pravilo - najbolje je ono sveže. Ako ne možete da ga iskoristite dok je sveže, evo rešenja:

1. Osušite ga u rerni - Očišcene i suve grančice stavite na aluminijumsku foliju. Sušite ih na najnižoj temperaturi 12 sati, zatim odvojte listiće od grančica i čuvajte u malim, nepropusnim kutijicama.

2. Napravite začinske kocke - Sitno naseckajte bilje, dodajte mu malo vode i rasporedite u posudu za led. Kad se zamrzne, odložite ga u kesice i do upotrebe čuvajte u zamrzivaču.

3. Napravite začinske pljeskavice - Sitno isecite začine, stavite u kesu za zamrzivač i spljeskajte da bude tanko. Zamrznite. Tako ćete kada budete želeli moći lako da odlomite koliko vam je začina potrebno.

Kako još možemo koristiti začinske biljke...

1. Začinsko bilje izvrsno je i vrlo zdravo ako ga jedete sveže. Medutim, možete i lagano da ga prepržite u tiganju s malo ulja i da ga dodate gotovim jelima ili stavite u sendvič.

2. Sveže začinsko bilje daje odličnu aromu ulju ili sirćetu. U staklenoj boci drškom varjače zgnječite malo ruzmarina, pomešajte ga s uljem ili sirćetom pa time začinite jelo.

3. Peršun i vlašac bogati su eteričnim uljima i vitaminom C. Koristite ih sveže jer termičkom obradom gube hranjivost. Odlični su za sendviče.