Tokom zime sveže začinsko bilje nije uvek lako dostupno, a njegova aroma i ukus mogu potpuno promeniti svako jelo. Srećom, postoje jednostavni i provereni načini da biljke ostanu sveže i mirisne nedeljama, pa čak i mesecima. Sledeće tri metode čuvanja omogućiće vam da i u hladnim mesecima uvek imate pri ruci aromatično bilje koje će oplemeniti vaše obroke.
1. Zamrzavanje u maslinovom ulju
Ovo je odlična metoda za biljke poput peršuna, bosiljka i nane. Bilje sitno iseckajte i stavite u posudicu za led (ili u manju plastičnu posudu), a zatim prelijte maslinovim uljem. Kada se kockice zamrznu, prebacite ih u kesicu i čuvajte u zamrzivaču. Jedna kockica je dovoljna da jelu odmah doda aromu i bogat ukus.
2. Sušenje za drvenaste začine
Biljke sa čvrstim stabljikama, poput ruzmarina i origana, najbolje podnose sušenje. Napravite male snopiće i okačite ih naopako u suvom, provetrenom prostoru, zaštićenom od direktne svetlosti. Nakon otprilike dve nedelje listovi bi trebalo da budu suvi i lako da se mrve. Osušeno bilje čuvajte u hermetički zatvorenim teglama – trajaće mesecima i savršeno je za začinjavanje pečenja, čorbi i povrća.
3. Infuzija u ulju
Bilje možete sačuvati i u ulju. Lagano zdrobite ili sitno iseckajte začinsko bilje i stavite u čistu, sterilisanu flašu. Prelijte uljem i čuvajte na hladnom i tamnom mestu nedelju-dve, povremeno promešajte da se aroma oslobodi. Nakon toga, čuvajte ulje u frižideru i iskoristite ga u roku od mesec dana.
Ako vas zanima još jedan kreativan način kako da sačuvate aromu začinskog bilja, isprobajte naš recept za domaći puter sa belim lukom i peršunom.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.