Sveže začinsko bilje nije samo ukras na tanjiru – ono je izvor vitamina, mirisa i ukusa koji svako jelo pretvara u pravo kulinarsko zadovoljstvo. Ipak, mnogi od nas su se barem jednom suočili sa razočaranjem kad peršun, mirođija ili bosiljak uvenu već trećeg dana u frižideru. Uz nekoliko jednostavnih koraka, začinsko bilje može ostati sveže čak 3 - 4 nedelje.
Zašto se bilje brzo kvari?
Zeleno povrće kao što su peršun, mirođija, korijander, bosiljak, nana ili mladi luk, vrlo je osetljivo. Njihovi nežni listovi lako gube vlagu, a u zatvorenom i vlažnom okruženju brzo kreću da trule.
Proverena metoda za dugotrajnu svežinu:
1. Temeljno, ali nežno pranje
Potopite bilje u hladnu vodu na 5–10 minuta. Dodajte prstohvat soli ili par kapi sirćeta da biste uklonili bakterije i eventualne insekte. Zatim isperite pod mlazom sveže vode.
2. Uklonite višak vlage
Protresite bilje i pažljivo prosušite papirnim ubrusom. Cilj je da ostane blago vlažno – nikako mokro.
3. Umotajte u suvu krpu
Zamotajte bilje u papirni ubrus ili čistu krpu lagano poprskanu vodom iz raspršivača. Ovo čuva vlagu, ali sprečava prekomernu kondenzaciju koja uzrokuje buđ.
4. Stavite u posudu ili kesu
Umotano bilje stavite u plastičnu ili staklenu kutiju. Ako koristite kesu, ostavite je blago otvorenom kako bi vazduh mogao da cirkuliše.
5. Čuvajte na pravom mestu u frižideru
Najbolje mesto je donja fioka frižidera, gde je temperatura stabilna – između +2 i +5°C, i odvojeno od ostalog povrća.
6. Redovno pregledajte
Jednom nedeljno otvorite posudu, uklonite sve listove koji su se pokvarili i po potrebi zamenite ubrus.
Uz malo pažnje i rutine, začinsko bolje će ostati sveže i mirisno danima – pa čak i nedeljama. Vredi isprobati ovu metodu makar jednom: već posle prve uspešne ture, više nikada nećete bacati buket peršuna posle samo dva dana.
Bonus video
