Testo vam se uporno lepi za ruke? Umesto još brašna, dodajte mu 1 sastojak

Testu dodajte 1 sastojak umesto brašna i neće vam se više lepiti za ruke tokom mešenja.
Foto: Shutterstock

Ako često mesite hleb, kiflice, pite ili bilo koju vrstu testa, sigurno ste se bar jednom našli u situaciji da vam se testo tvrdoglavo lepi za ruke ili radnu površinu.

Instinktivno posežemo za brašnom, uvereni da ćemo tako rešiti problem. Međutim, to je najčešća greška u pripremi testa - dodatno brašno čini testo tvrđim i suvljim. Srećom, postoji jednostavan trik koji sve rešava u sekundi.

Najbolje rešenje

Umesto brašna, dovoljno je da blago nauljite ruke i površinu na kojoj radite. Tanki sloj masnoće sprečava lepljenje, omogućavajući testu da lako klizi pod prstima i oklagijom, a da pritom ostane elastično.

Ovo je trik koji koriste i iskusni pekari kada žele savršeno glatko testo koje se ne cepa i lako oblikuje.

Još jedan trik

Ako često mesite, kupite silikonsku podlogu. Sprečava lepljenje, olakšava oblikovanje testa i lako se čisti.

Pustite testo da odmori

Još jedan koristan trik je da testo ostavite da odmara 10–15 minuta pre finalnog oblikovanja. U tom kratkom periodu gluten se opušta, testo postaje mekše, rastegljivije i prirodno se manje lepi.

Ovo je naročito važno za testa sa kvascem, gde odmaranje poboljšava i teksturu i ukus.

Otkrijte kako da zamesite najbolje testo za picu, ovako to rade to rade italijanski pica majstori.

Krstarica/Stvar ukusa/Aleksandra Malko