Domaći recepti za testo nekada su bili jednostavni – brašno, voda i malo pažnje. Danas posežemo za kesicama praška za pecivo ili instant mešavinama, verujući da bez njih testo ne može da uspe.

Ipak, postoji jednostavan, potpuno prirodan trik koji čini testo mekim, vazdušastim i ukusnim – bez ijednog aditiva.

 Prirodni podizač testa

Kombinacija sveže ceđenog limunovog soka i sode bikarbone stvara mehuriće ugljen-dioksida koji podižu testo, baš kao prašak za pecivo. Razlika? Limun ne ostavlja gorčinu i nema hemijske primese, pa vaše pecivo ostaje neutralnog i čistog ukusa.

Kako pripremiti testo:

1. Priprema brašna: Za početak, u većoj posudi prosejte 500 g brašna kako biste izbegli grudvice i dobili lagano, vazdušasto testo.

2. Dodavanje sode bikarbone: U brašno dodajte 1 ravnu kašičicu sode bikarbone. Soda je suvi sastojak koji će reagovati sa limunom i podići testo, pa je važno da je ravnomerno rasporedite po brašnu. Lagano promešajte da se sjedini.

Savet:

Dodajte limun neposredno pre pečenja ili prženja, jer duže izlaganje vazduhu može smanjiti efikasnost mehurića i smanjiti volumen testa.

3. Dodavanje limunovog soka: Sveže ceđeni limunov sok (1 kašika) dodajte neposredno pre pečenja, ili neposredno pre mešanja ostatka tečnosti u receptu. Limun reaguje sa sodom bikarbonom i stvara mehuriće ugljen-dioksida, što daje testo mekanoću i vazdušastost.

4. Mešanje: Sastojke nežno sjedinite, pazite da ne premesite testo – dovoljno je da se soda i limun ravnomerno rasporede. Testo će postati glatko, lagano i prijatno će mirisati.

Za šta možete koristiti ovo testo

  • Palačinke – tanke, mekane i sočne, koje ne dele i ne pucaju.
  • Mafine i biskvite – vazdušasti, sa savršenom strukturom i blagim ukusom.
  • Posni hleb – mek i dugotrajan, sa prirodnom vazdušastom teksturom.

Pogledajte i kako da napravite najbolje palačinke, zbog jednog sastojka će biti mekane i lagane kao pero.

Krstarica/Stvar ukusa/Aleksandra Malko