Ako volite domaću picu, sigurno ste makar jednom poželeli da napravite testo koje je elastično, glatko, lako za razvlačenje i ima onaj pravi, pekarski ukus. Iako se mnogi recepti čine sličnim, postoji jedan trik koji pravi ogromnu razliku - a većina početnika ga nikada ne isproba.

Umesto tople vode, koja se najčešće preporučuje za aktiviranje kvasca, ključ je u ledeno hladnoj vodi. Upravo ona čini da testo sporije sazreva, dobija bolju strukturu i razvija puniji ukus. Ovo je metod koji koriste profesionalne picerije kada prave testo unapred, dan ranije, kako bi do trenutka pečenja bilo u svojoj najboljoj formi.

Sastojci:

  • 360 g oštrog brašna (može i meko, ali oštro je bolje)
  • 1 kesica suvog kvasca (7 g)
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 šolja ledeno hladne vode

Zašto hladna voda?

Topla voda ubrzava aktivaciju kvasca, što je korisno kada pravite hleb koji želite odmah da pečete. Ali kod pice nije cilj brzina – već kontrolisano, sporo sazrevanje testa.

Ako kvasac radi prebrzo, testo sutradan gubi elastičnost, postaje lepljivo i teško je za razvlačenje. Uz hladnu vodu, testo sazreva polako u frižideru, postaje glatko, raste ujednačeno i dobija onaj prepoznatljiv ukus i strukturu italijanske pice.

Priprema korak po korak

1. Aktiviranje kvasca u hladnoj vodi

Sipajte hladnu vodu u posudu miksera, dodajte kvasac i ostavite 2–3 minuta da se lagano rastvori.

2. Dodajte osnovne sastojke

Ubacite so, šećer i maslinovo ulje, pa kratko promešajte.

Bonus saveti:
  • Ako pravite veću količinu, nemojte duplirati kvasac - sporije dizanje u frižideru je poželjno.
  • Najbolje testo za picu je ono koje je odmaralo 10-24 sata.

3. Dodavanje brašna

Dodajte brašno i uključite mikser sa nastavkom za testo. Prvo na niskoj brzini, samo da se brašno sjedini, a zatim pojačajte na srednje jaku brzinu.

4. Mešenje

Mesite oko 20 minuta. Testo treba da se penje uz kukicu miksera i da postane glatko i elastično.

Kako zamesiti najbolje testo za picu
naraslo-testo Foto: Foto: Shutterstock

 5. Završno oblikovanje

Prebacite testo na blago pobrašnjenu površinu, kratko premesite i podelite na dve jednake lopte. Svaku oblikujte tako da donji deo „zatvorite“ palcem.

6. Odmaranje u frižideru

Stavite lopte testa u pravougaoni sud (bez ulja), blago ih spljoštite dlanom, pa dobro zatvorite plastičnom folijom. Testo treba da bude potpuno izolovano da se ne bi formirala suva korica. Ostavite u frižideru najmanje 5 sati, a idealno – preko noći.

7. Priprema za pečenje

Izvadite testo iz frižidera sat vremena pre upotrebe. Tokom tog vremena postaće savršeno mekano i spremno za razvlačenje.

Ako vam je ovo bilo korisno, pogledajte i naš recept za univerzalno ludo testo koje je spas za domaćice.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.